söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Krympande marginaler för Diös i första kvartalet

Publicerad: 28 april 2023, 05:37

Foto: Annette Andersson

Ämnen i artikeln:

SvepetKnut Rost

R

ND


Diös totala intäkter uppgick till 617 miljoner kronor i det första kvartalet 2023 - att jämföra med 539 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Hyresintäkterna uppgick samtidigt till 568 miljoner kronor, mot 484 miljoner kronor ett år tidigare.

Driftöverskottet blev 389 miljoner kronor mot 336 miljoner kronor i fjol och förvaltningsresultatet uppgick till 220 miljoner jämfört 271 miljoner kronor i jämförelsekvartalet.

Diös orealiserade värdeförändringar på fastigheter summerades till -564 miljoner kronor jämfört med 533 miljoner kronor föregående år.

Orealiserade värdeförändringar på derivat uppgick till -79 miljoner kronor i kvartalet, att jämföra med 88 miljoner kronor ett år tidigare.

Efter skatt blev resultatet -333 miljoner kronor (708).

Diös räntekostnader ökade på grund av stigande marknadsräntor i kombination med en relativt kort räntebindning för fastighetsbolaget.

Under kvartalet har fastighetsbolaget omstrukturerat derivatportföljen och förlängt sin räntebindning för att skapa skydd för ännu högre räntor, heter det.

"Kapitalmarknaden börjar fungera allt bättre och vi har positiva dialoger med våra banker och jag känner mig trygg med inför kommande refinansieringar", skriver Knut Rost.

Vidare uppger Diös-vd:n att fastighetsbolaget har höjt direktavkastningskravet med 0,11 procent till 5,85 procent, vilket har bidragit till den orealiserade värdeutvecklingen på bolagets fastigheter om -564 miljoner kronor.

Han tror vidare att inflationstoppen har passerat och att transaktionsmarknaden kan komma att öka framöver.

"Nu är min bedömning att inflationstoppen är bakom oss. /…/ När inflationstakten faller tillbaka tror jag att osäkerheten hos hyresgäster och investerare minskar och vi kommer få se en högre aktivitet på transaktionsmarknaden och att nyuthyrningarna ökar", skriver han.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev