torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Kostnaderna ökar för satsningen i Flemingsberg: "Stålpriset får det att dra i väg"

Publicerad: 20 oktober 2022, 10:58

Kostnaderna för Stefan Dahlbos och Fabeges kontorsprojekt Stockholm South Business District i Flemingsberg (där Alfa Laval hyr minst 17 000 kvadratmeter) har kommit att öka med 20 procent, det uppger Stefan Dahlbo på torsdagen. Skanska är byggherre för projektet. Foto: Brunnberg & Forshed

Fabege hade en positiv nettouthyrning om 25 miljoner kronor under det tredje kvartalet och totalt 69 miljoner kronor hittills under året. Men bolagets vd Stefan Dahlbo duckar inte orosmolnen – bland annat i form av kostnadsökningar i pågående projekt, där Alfa Lavals nya kontor sticker ut: "Vi ska vara ödmjuka för var kostnaderna tar vägen 2023", säger han.

Ämnen i artikeln:

FabegeStefan DahlboAlfa LavalSödertörns högskolaKvartalsrapportHuddinge

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Er fastighetsvärdering ökar med 253 miljoner enligt rapporten för tredje kvartalet, kommentar?

– Om vi bara tittar på yielden är det ett rätt stort värdefall, yielduppgången är ungefär 8 punkter. Sedan baseras det på 7 procent inflationsantagande i stor utsträckning, samt lite projektvinster. När vi har ränteuppgång medför det så klart högre avkastningskrav och därmed högre yield. Men däremot har transaktionsmarknaden varit avsevärt under nivån, så det finns många kontraster.

Är det inte riskfyllt med indexeringar och uppskrivningar av fastighetsvärde att det ligger och balanserar på hyresgästernas mående?

– Det finns skrivna kontrakt vilket är en bra utgångspunkt. Men det här är vad som händer i ett inflationssamhälle, att alla kostnader går upp. Förhoppningsvis är det bara 2022 som vi har en hög inflation, sedan kommer den ned igen. Lokalkostnaden är också en relativt liten andel av deras (hyresgästernas) totala kostnader. Det är också en viktig parameter.

Läs mer: Alfa Laval blir första kontorshyresgästen i Fabeges jätteprojekt

Du nämner kontrasterna under Q3-presentationen. Bland annat säger du att det är fullt fokus på att driva projekt och uthyrning – samtidigt säger du att ni måste vara ödmjuka vart kostnaderna tar vägen 2023. Vad krävs det för typ av kapten för att styra den här skutan?

– Det gäller att ha en bra besättning, det är viktigast. En besättning som jobbar nära kunderna. Förvaltningen är en otroligt viktigt del i arbete, precis som under pandemin. När det är tuffa tider är det alltid närheten till kund som räknas, oavsett bransch.

Kostnadsökningarna i projekten ligger runt 10–15 procent i snitt, med en topp för Alfa Lavals kontor i Flemingsberg där du nämner en kostnadsökning om 20 procent.

– Stål och markarbeten får det att dra iväg. Det är väldigt mycket markarbete på den fastigheten (Separatorn), cirka 6 000 kvadratmeter fotavtryck. Fastighetens labyta är två våningar och det krävs så mycket bärighet med tanke på det, vilket kräver mer stål. Jag är frustrerad av kostnadsökningarna, de har kommit väldigt snabbt. Men det ingår och vi får hantera det.

Läs mer: Fabege och Castellum får köprekommendationer

Hur hanterar man det?

– Jobbar nära leverantörerna och inköpen. Och hålla koll på bra projektledare och det har vi verkligen där ute.

När når ni 95 procents uthyrningsgrad som är ett uttalat mål?

– Vi har inte sagt någon exakt tid, men vi pratar snarare om tre år, om man ska vara rimlig. Alla våra pågående projekt kommer vara fult uthyrda när de är klara. Och det som finns vakant i CBD räknar jag med når bättre siffror framåt, även Hammarby sjöstad och Glädjen på Kungsholmen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev