lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

JM: Ställer om för lägre volymer

Publicerad: 27 april 2023, 07:18

Bråda dagar för JM:s vd Johan Skoglund.

Foto: Nicklas Thegerström

JM:s rapport för det första kvartalet visade på ett vikande rörelseresultat, i linje med förväntningarna. I rådande marknadsläge med stigande räntor och ökade levnadsomkostnader är det svårt att hålla uppe bostadsproduktionen, konstaterar vd Johan Skoglund.

Ämnen i artikeln:

JMJohan Skoglund

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Han skriver att den svaga konjunkturen visserligen samtidigt möjliggör förvärv av mark och byggrätter i attraktiva lägen, vilket är av strategisk vikt för att möta en framtida förbättrad efterfrågan. Här och nu är dock JM i ett läge där de måste vidta åtgärder för att anpassa kostnaderna till en lägre produktionsvolym. På onsdagskvällen meddelande bolaget att 200 medarbetare varslas om uppsägning.

Läs mer: JM varslar 200 anställda: "Mycket tungt"

"På våra delmarknader har kunderna varit avvaktande samtidigt som utbudet av bostäder fortsätter att öka. Bostadsverksamheten i Stockholm har haft en fortsatt minskad försäljning och marginal under kvartalet. Även bostadsverksamheten i övriga Sverige uppvisade en minskad försäljning men fortsatt god lönsamhetsnivå", skriver vd Johan Skoglund i vd-ordet.

I Stockholm sålde JM 51 bostäder i det första kvartalet och i övriga Sverige 113. Det kan jämföras med 264 respektive 375 i det första kvartalet 2022. Totalt är det dock aningen fler sålda bostäder i Sverige än under det fjärde kvartalet.

Läs också: JM:s dramatiska 90-tal – så gick det till när de blev en ledande bostadsutvecklare

Johan Skoglund påpekar att JM står finansiellt väl rustade den dag marknaden förbättras igen – och han ser ett långsiktigt stort behov bortom nuvarande osäkerhet.

"Vi står väl positionerade med en fin projekt- och byggrättsportfölj som löpande förädlas för att möta dessa behov, och vår starka finansiella ställning ger oss handlingsfrihet som medger långsiktig tillväxt i JMs affär. Trots osäkerheten i omvärlden är de fundamentala och långsiktiga förutsättningarna för vår affär alltjämt goda, skriver Johan Skoglund.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev