torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Jernhusens nettouthyrning ökade – marknadsvärdet skrivs upp

Publicerad: 27 januari 2023, 09:29

"Majoriteten av intäkterna är kopplade till tågresandet, som bedöms ha en stark framtida tillväxt", skriver Jernhusens vd Kerstin Gillsbro i vd-ordet.

Foto: Jernhusem

Jernhusen, som är specialiserade på fastigheter nära det svenska järnvägsnätet, gör en plusjustering om 4,6 procent av fastigheternas marknadsvärde 2022.

Ämnen i artikeln:

SvepetKerstin GillsbroJernhusen

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Det totala marknadsvärdet landar, enligt Jernhusens bokslutskommuniké, på 21 305 miljoner (19 574). Värdeförändringen beror främst på ökade hyror – en effekt som dock delvis har motverkats av högre direktavkastningskrav.

Nettouthyrningen för det befintliga beståndet vändes till svarta siffror efter en kraftig fjolårsdipp, 11 (-23) miljoner.

Fastighetsintäkterna ökade med 8,2 procent till följd av högre lokalintäkter samt ökade rörliga intäkter på stationerna.

Läs även: Experterna: Det ska du ha koll på inför rapporterna – ”klart att värdena ska ned”

Förvaltningsresultatet ökade med 24,1 procent, 753 (607) vilket, enligt Jernhusens bokslutskommuniké, främst beror på högre intäkter och lägre driftkostnader jämfört med föregående år.

Periodens resultat är i nivå med föregående år, 1 637 (1 633).

– Majoriteten av intäkterna kommer från depåverksamheten och hyresintäkter som drivs av resandehandel på stationerna men även från godshantering på våra kombiterminaler. Det innebär att majoriteten av intäkterna är kopplade till tågresandet, som bedöms ha en stark framtida tillväxt, skriver Jernhusens vd Kerstin Gillsbro i vd-ordet.

Hon tillägger:
– Intäkter från depåer och stationer har även historiskt varit robusta i svagare konjunkturläge. En stark finansiell ställning i kombination med robusta intäkter i förvaltningen skapar goda förutsättningar för Jernhusen att även i en lågkonjunktur fortsätta investera i fastighetsbeståndet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev