Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Jernhusen starkt i en orolig omvärld

Publicerad: 12 juli 2022, 09:38

Kerstin Gillsbro

Foto: Jernhusen

Jernhusens halvårsrapport visar på stabil utveckling och ökad tillväxt. Målet är att trots det oroliga omvärldsläget fortsätta utveckla stationsnära fastigheter, depåer och kombiterminaler, för att långsiktigt bidra till ett minskat klimatavtryck.


Ämnen i artikeln:

JernhusenKerstin Gillsbro

– Senaste tiden har präglats av fokus på vår föränderliga omvärld med såväl politisk som finansiell oro. Vi kan påverkas negativt av ökade kostnader, försenade leveranser och högre materialpriser, men ser en positiv återgång till ett ökat resande, säger bolagets vd Kerstin Gillsbro i rapporten. 

När det kollektiva resandet ökar skapas en starkare efterfrågan på stationsnära lokaler i centrala lägen. Sammantaget stärker detta Jernhusens affär och position som Sveriges största järnvägsnära fastighetsbolag. 

I april sattes spaden i marken för utbyggnaden av Sävenäs Depå i Göteborg. Depån byggs ut för att öka kapaciteten och möjligheten att underhålla Västtrafiks 45 nya tåg. 

Januari–juni 2022

Fastighetsintäkterna ökade med 4,6 procent under delårsperioden till följd av positiv nettouthyrning samt ökade parkerings- och reklamintäkter.
• Förvaltningsresultatet ökade med 13,2 procent, vilket främst beror på högre intäkter och lägre drift- och administrationskostnader jämfört med föregående år.
• Värdeförändring på fastigheterna uppgick till plus 2,9 procent av fastigheternas marknadsvärde, vilket främst beror på förändringar i direktavkastningskrav och projektresultat från utvecklingsprojekt.
• Periodens resultat ökade till följd av periodens positiva värdeförändringar fastigheter samt finansiella instrument.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

JernhusenKerstin Gillsbro

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.