Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Jan-Erik Höjvall: Framtiden är ljus

Publicerad: 21 februari 2020, 12:49

Amastens vd Jan-Erik Höjvall tror att nya kapitalstarka ägare kommer att bidra till bolagets tillväxt.

Foto: Oskar von Bahr

Amastens vinst fördubblades det gångna året och vinsten spås öka ytterligare framöver. Samtidigt sjönk vinsten per aktie efter en rad nyemissioner under året.


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterJan-Erik Höjvall

Förvaltningsresultatet steg till 84 miljoner kronor 2019 från 39 miljoner föregående år. Resultatförbättringen beror enligt bolaget på ett förbättrat driftsöverskott och på resultat från andelar i intressebolag.

– Justerat för engångskostnaderna har vi ett förvaltningsresultat på 94 miljoner kronor att jämföra med 39 miljoner kronor under 2018 och mina förväntningar på organisationen är ett betydligt högre förvaltningsresultat kommande år, skriver Amastens vd Jan-Erik Höjvall i rapporten.

Läs även: Höjvall: SSM:s planer matchar Amasten väl

På sista raden dubblades resultatet till 424 miljoner kronor (212), vilket motsvarar 0,90 kronor per stamaktie (1,12). 

Antalet utestående stamaktier har mer än fördubblats under året till följd av diverse nyemissioner i samband med att nya ägare tillkommit. Exempelvis betalade Amasten med 190 miljoner nyemitterade A-aktier när Urbano köptes från Ica-handlarna, som därmed blev huvudägare.

– Amastens finansiella situation har förbättrats kraftigt under 2019 med en stark balansräkning och nya kapitalstarka ägare. Det är en situation som skiljer sig markant mot för ett år sedan, skriver Höjvall i rapporten. 

Läs även: Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp 

Under året har belåningsgraden minskat från 64 till 51 procent samtidigt som den genomsnittliga räntan sjunkit från 2,6 till 1,7 procent.

– Jag ser en ljus framtid för Amasten. Den starka balansräkningen ger oss utrymme för investeringar i nyproduktion, befintlig fastighetsportfölj samt förvärv.

Amastens aktie backar i skrivande stund ungefär 5 procent men har ändå stigit över 20 procent sedan i början av året.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.