Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Inga större frågetecken i Castellums rapport

Publicerad: 19 januari 2017, 13:09

Henrik Saxborn är vd på Castellum.

Foto: Castellum.

Castellum är i vanlig ordning först ut att redovisa sittt bokslut för det gångna året och bolagets bokslutskommuniké som offentliggjordes på torsdagen är högintressant av två olika skäl.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Castellum är i vanlig ordning först ut att redovisa sittt bokslut för det gångna året och bolagets bokslutskommuniké som offentliggjordes på torsdagen är högintressant av två olika skäl. Det första är så klart förvärvet av Norrporten som tillträddes förra sommaren, denna kommuniké är den första bokslutskommunikén efter affären, och det andra är den ganska guppiga resa som fastighetsbolagens aktier har haft på börsen under hösten 2016 och i början av 2017. Guppiga är till och med ett milt uttryck, det har gått nedför helt enkelt men faktum är att Castellums kursutveckling i princip speglar FSBX utveckling det senaste halvåret.

Det Göteborgsbaserade bolaget som nu är ett väsentligt större bolag redovisar ett driftnetto om 860 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016 och och en indikation på vilken effekt Norrporten har på siffrorna är att för motsvarande kvartal ett år tidigare så uppgick Castellums hyresintäkter till 850 miljoner. Detta hos ett bolag som hade en fastighetskostnadsmassa på 300 miljoner kronor. Nu ligger hyresintäkterna på 1 367 miljoner kronor, för ett kvartal, och kostnaderna följaktligen på 507 miljoner kronor.

Hur ska man då jämföra Castellum anno 2015 med dito anno 2016? Man kan använda jämförbart bestånd, vilket man tenderar att göra i fastighetsbranschen även om den metoden självklart har sina begränsningar, eller så kan man jämföra nyckeltalen, en metod som för övrigt även den lämnar en del att önska, i alla fall medan den nya organisationen håller på att falla på plats och maximal effektivitet inte är uppnådd. Låt oss dock börja med att jämföra överskottsgraden som ju är ett mått på lönsamheten och effektiviteten i förvaltningen. Överskottsgraden för 2015 års fjärde kvartal uppgick till 64,7 procent och för samma kvartal 2016 hade den sjunkit med 1,8 procentenheter till 62,9 procent. Inget katastrofalt fall och som sagt, kanske helt normalt med tanke på att Henrik Saxborns mannar i bryggan numera har ett mycket större fartyg att ratta. Det tar sin tid att få alla processer på plats.

Förvaltningsresultatet ökar med 158 miljoner kronor till 560 miljoner och den stora skillnaden mellan förvaltningsresultatsutveckling och driftnettoutveckling förklaras huvudsakligen av att räntekostnaderna så klart har ökat samtidigt som administrationskostnader och dessutom belastar kostnader i samband med förvärvet resultatet. Castellum har som policy att dela ut halva sitt förvaltningsresultat för helåret och i och med att det stiger tack vare det bidrag som Norrportens verksamhet ger så höjer man utdelningen med 18 procent, till 5 kronor per aktie, som dock delas ut i två omgångar. Aktiemarknaden gläds åt det beskedet och Castellum-aktien, som dock ingalunda har fått lika mycket stryk som många andra under hösten, har i skrivande stund stigit med 1 procent i dagens handel. Det kan jämföras med ett fall på cirka 1 procent i förmiddagens handel.

Det må vara svårt att jämföra effektiviteten i förvaltningen med den innan förvärvet men faktum kvarstår att Castellum är idag ett betydligt större bolag än ifjol. Det manifesterar sig bland annat i att man för sista kvartalet kan bokföra en dubbelt så stor värdestegring i beståndet än vad man kunde ifjol och inte långt ifrån dubbelt så stor positiv värdeförändring i räntederivaten.

Före skatt gör man en vinst om 2,5 miljarder kronor för kvartalet, varav värdeförändringar står för 2,3 miljarder men samtidigt ska man ha i åtanke att för kvartalets resultat belastas av en nedskrivning av goodwill, i vanlig ordning efter ett förvärv, om 373 miljoner kronor.

Frågan är då vilken indikation Castellums bokslut kan ge för den annalkande rapportfloden? Det är lite svårt att säga men det finns inga stora frågetecken i rapporten och marknadsläget är alltjämt väldigt gynnsamt. Det i sin tur borde också indikera att vi inte har några större chocker att vänta oss från andra bolag men det får dock framtiden utvisa.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.