söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Hyresrekord för Wihlborgs: "Fortsatt god efterfrågan på våra marknader"

Publicerad: 25 april 2023, 06:50

Ulrika Hallengren, vd Wi

Foto: Pressfoto

Wihlborgs rapporterar kraftigt stigande hyresintäkter under det första kvartalet och sjunkande vakanser. Det framgår av delårsrapporten.

Ämnen i artikeln:

wihlborgsWihlborgs FastigheterUlrika Hallengren

JB


Wihlborgs ökar hyresintäkterna med 22 procent under det första kvartalet, jämfört med det det första kvartalet 2022, till 971 miljoner kronor. Detta slår "med råge" tidigare intäktsrekord fjärde kvartalet 2022, skriver vd Ulrika Hallengren i vd-ordet. Frånsett indexeringen av hyreskontrakt har även nya projekt börjat generera intäkter. I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 12,9 procent.

"Indexeringen är en del i detta men vi ser även fortsatt ökande betalningsvilja för rätt kvalitet. Sammantaget visar detta på en fortsatt god efterfrågan på våra marknader", skriver Ulrika Hallengren.

Läs mer: Ulrika Hallengren: "Fortsatt väldigt stabil marknad"

Hon tillägger att Wihlborgs också lyckats minska sina vakanser, där vakanserna i befintligt bestånd är 1,7 procentenheter lägre än för ett år sedan. Vidare var nettouthyrningen fortsatt positiv, med 6 miljoner kronor under kvartalet.

Samtidigt ökar driftsöverskottet 20 procent till 667 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet minskar 2 procent till 457 miljoner kronor, vilket var i linje med förväntningarna i Infronts analytikerenkät.

"Den största kostnadsökningen är räntekostnaderna som stigit kraftigt mot bakgrund av stigande marknadsräntor. Tack vare ett starkt driftsöverskott kan vi hantera de ökade kostnaderna", skriver Ulrika Hallengren.

Läs mer: Platzer märker ingen lågkonjunktur: "Det andra kvartalet kan bli precis lika bra som det första"

Vidare har Wihlborgs justerat ned fastighetsvärdena marginellt, med 28 miljoner under kvartalet.

"Efter det att samtliga fastigheter värderats av extern part vid årsskiftet har värdena påverkats positivt av uthyrning och färdigställda projekt och negativt av en del underhållsinvesteringar. Då vi redan 2022 vid flera tillfällen ökade avkastningskraven i värderingarna har förändringen i dessa under kvartalet varit små", skriver Ulrika Hallengren.

Läs mer: Högre räntor slår mot Fastpartners förvaltningsresultat

Hon skriver vidare att en stark kärnverksamhet gör att Wihlborgs kan fortsätta investera i nya projekt. Att kärnverksamheten går bra gör också att balansräkningen är "fortsatt sund". Soliditet och belåningsgrad är i princip oförändrade under kvartalet, konstaterar Ulrika Hallengren och tillägger att nettoskuld i förhållande till rörelseresultatet (EBITDA) sjunker till 10,8 gånger.

Wihlborgs 1 kv i korthet

(Jämförelse motsvarande kvartal föregående år)
Hyresintäkter: 971 Mkr (795)
Driftsöverskott: 667 Mkr (557)
Förvaltningsresultat: 457 Mkr (467)
Värdeförändringar fastigheter: -28 Mkr (221)
Resultat efter skatt: 255 Mkr (816)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev