Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Godkänt kvartal men frågetecken att räta ut för D. Carnegie

Publicerad: 10 november 2015, 12:27

D. Carnegie redovisar ett driftnetto på 164,2 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en ökning med 42,6 miljoner. Samtidigt har hyresintäkterna stigit med 69 miljoner och överskottsgraden med 2,6 procentenheter till 53,2 procent.


Ämnen i artikeln:

Hembla

D. Carnegie redovisar ett driftnetto på 164,2 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en ökning med 42,6 miljoner. Samtidigt har hyresintäkterna stigit med 69 miljoner och överskottsgraden med 2,6 procentenheter till 53,2 procent. Förvaltningsresultatet har ökat med 55,8 miljoner kronor till 91 miljoner och utöver det ökade driftnettot förklaras det huvudsakligen av att en engångspost, kostnader vid rörelseförvärv, om 15,3 miljoner nu har försvunnit.

Liksom hos konkurrenten Victoria Park så bygger D. Carnegies vinstmodell för närvarande mest på omvärderingar av fastighetsbeståndet. Tanken är att använda kassaflödet från den löpande verksamheten i syfte att renovera lägenheterna då vakanser uppstår men hittills har man inte kunnat tillämpa den idén fullt ut och D. Carnegie har behövt emittera en stor obligation (500 miljoner kronor) för att finansiera renoveringarna. Vad gäller värdeförändringarna redovisar man för tredje kvartalet orealiserade sådana för 180,1 miljoner kronor och realiserade på -5,9 miljoner. Före skatt gör man sedan en vinst om 191,9 miljoner.

Så långt så gott, faktum är att D. Carnegie är ett bolag i snabb tillväxt och resultaträkningen i sådana bolag är allt som oftast väldigt svårbedömd. Istället får man titta till balansräkningen och kassaflöde och i fallet D. Carnegie talar dessa om att bolagets tillväxt verkar vara relativt ansträngande. Soliditeten är låg, 25,3 procent, och belåningsgraden på gränsen till att vara oroväckande hög, 72,8 procent. Vidare har man en med tanke på det låga ränteläget väldigt låg räntetäckningsgrad, 1,7 gånger räntekostnaderna, vilket gör att D. Carnegie verkar sårbart för snabba räntehöjningar ifall man inte lyckas få kassaflödet att finansiera renoveringsverksamheten.

Sedan ska man inte bortse från att D. Carnegies direktavkastning är bra, 5,2 procent på årsbasis enligt Fastighetsnytts beräkningar, och att risken i verksamheten inte är stor. Det finns dock en del frågetecken som D. Carnegie bör räta ut – som exempelvis kring finansieringen av den löpande verksamheten.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Hembla

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.