Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Godkänt kvartal av Diös

Publicerad: 24 april 2015, 10:19

Diös redovisar ett driftnetto om 174 miljoner kronor för årets första kvartal, ett 4 miljoner kronor lägre driftnetto än för motsvarande period 2014.


Ämnen i artikeln:

Diös FastigheterFastighetsmarknaden i norra Sverige

Förklaringen till detta ligger i att fastighetskostnaderna har stigit med 4 miljoner samtidigt som intäkterna har varit oförändrade. Notera att det gäller de totala intäkterna men när man ser till enbart hyresintäkter så har de stigit med 3 miljoner kronor till 325 miljoner. Övriga intäkter uppgår till 3 miljoner kronor för kvartalet.

Tack vare att Diös har omförhandlat en stor del av sin låneportfölj under fjärde kvartalet 2004 och första kvartalet 2015 har man gynnats av det låga ränteläget och förbättrat sitt finansnetto med 12 miljoner kronor jämfört med första kvartalet ifjol. Det i sin tur leder till att man ökar förvaltningsvinsten med 8 miljoner till 101 miljoner. Vidare har man kunnat sänka den negativa effekten av undervärdena i derivatportföljen och före skatt ökar man vinsten därför med 35 miljoner kronor till 97 miljoner.

Diös balansräkning växte med 418 miljoner kronor under kvartalet till 12,6 miljarder kronor och det egna kapitalet med 161 miljoner till 3,4 miljarder. Soliditeten ligger således på 27,4 procent vilket fortfarande är för lågt men när man ser till att bolaget nått långt i arbetet med att sänka sin belåningsgrad till mer betryggande nivåer kan man konstatera att det inte är en bekymrande låg soliditet. Belåningsgraden ligger på 62,3 procent vilket är godkänt och räntetäckningen ligger på betryggande 2,7 gånger räntekostnaderna.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.