Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Genovas vd: Byggmarknaden kommer successivt normaliseras

Publicerad: 17 augusti 2022, 08:00

Michael Moschewitz, vd Genova Property Group.

Foto: Genova

Fastighetsbolaget Genova Propertys förvaltningsresultat och hyresintäkter steg under andra kvartalet. Nu väntar utvecklingen av en ny stadsdel i Upplands-Bro.


Ämnen i artikeln:

Genova Property Group

– Perioden präglades av turbulens i vår omvärld och tuffare marknadsförhållanden. I denna miljö är Genovas fokus på kassaflöden, likviditet och en sund balansräkning viktig för att skapa rätt förutsättningar för verksamheten, säger bolagets vd Michael Moschewitz i rapporten.

Genova redovisar ett stabilt första halvår med stärkt förvaltningsresultat på 25,4 miljoner kronor (23,2), hyresintäkter på 92,1 miljoner (78,2) och driftöverskott på 68,8 miljoner kronor (58,7) under kvartalet.

– Genova redovisar ökad intjäning, fortsatt hög aktivitet inom projektutvecklingen och ett antal förvärv. Samtidigt ser vi förutsättningar att fortsätta växa och påbörja ytterligare projekt under slutet av året.

Förvärven och nyinflyttningarna väntas leda till ökade årliga hyresintäkter om cirka 62 miljoner kronor. Och då pågående projekt är upphandlade till fasta priser väntas inga större kostnadsökningar till följd av ökad inflation, stigande räntor och marknadsoro.

– Av våra hyresavtal är cirka 98 procent inflationssäkrade genom indexuppräkning, vilket ger en motvikt till stigande räntor. En inflation på nuvarande nivåer motverkar en 100 punkters räntehöjning till drygt 50 procent, allt annat är lika.

Under tredje kvartalet slutförs första etappen i bolagets största pågående projekt, Handelsmannen i Norrtälje, med inflyttning av ett äldreboende, en förskola samt 66 hyresbostäder i kvarter Tryckeriet. 

En ny stadsdel med cirka 850 bostäder och samhällsservice i Brunna, Upplands-Bro, utanför Stockholm är näst på tur med planerad byggstart i slutet av 2022. 

– Vår bedömning är att byggmarknaden successivt kommer att normaliseras och vi ser förutsättningar för att kunna fortsätta bygga till rimliga priser och med god lönsamhet, säger Michael Moschewitz.

Samtidigt uppges bolaget agera med stor försiktighet i den rådande marknadssituationen, för att värna kassaflöde och likviditet. 

Januari–juni 2022

Hyresintäkterna uppgick till 185,7 Mkr (141,8), en ökning med 31 procent.

Driftsöverskottet uppgick till 132,3 Mkr (104,2), en ökning med 27 procent.

Förvaltningsresultatet ökade med 62 procent till 56,3 Mkr (34,8), varav förvaltningsresultat hänförligt till aktieägarna uppgick till 31,1 Mkr (11,0), motsvarande 0,74 kr (0,28) per aktie.

Resultat efter skatt uppgick till 342,5 Mkr (263,8), motsvarande 7,06 kr (6,06) per aktie.

Långsiktigt substansvärde hänförligt till aktieägarna ökade med 42 procent till 3 649,5 Mkr

(2 563,0), motsvarande 86,94 kr (64,76) per aktie.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Genova Property Group

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.