fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

FN-rapportör: De skor sig på andras olycka

Publicerad: 31 maj 2018, 13:00

Genrebild iStock

Fastigheter är världens största marknad och internationella riskkapitalbolag reser jorden runt för att leta efter utmätta hem. Nu uppmanar FN:s rapportör svenska staten att leva upp till konventionen om mänskliga rättigheter och återta kontrollen över bostadsmarknaden. Ett av bolagen, Blackstone, slår dock ifrån sig kritiken.

Ämnen i artikeln:

Blackstone GroupHemblaFNPeter StrandVictoria Park FastigheterSocial hållbarhet

Fastigheter är världens största marknad och internationella riskkapitalbolag reser jorden runt för att leta efter utmätta hem. Nu uppmanar FN:s rapportör svenska staten att leva upp till konventionen om mänskliga rättigheter och återta kontrollen över bostadsmarknaden. Ett av bolagen, Blackstone, slår dock ifrån sig kritiken.

FN har presenterat flera rapporter om hemlöshet och konsekvenserna av bostaden som investeringsobjekt för världens städer och medborgare. Organisationens rapportör för rätten till bostad, Leilani Farha, säger att fastigheter blivit en riktig kassako för giriga investerare i och med att det är världens största marknad, värderat till 163 biljoner amerikanska dollar, motsvarande cirka 1 443 biljoner kronor.

– Det är tre gånger större än världens totala bruttonationalprodukt, säger Leilani Farha till Fastighetsnytt.

De skyhöga siffrorna har fått banker, pensionsfonder, riskkapitalister, aktieägare och annan finanselit att flockas till fastighetsmarknaden. Problemet är att majoriteten av riskbolagen skor sig på andras olycka, utan att uppmärksamma “rätten till en bostad”, påpekar Farha.

– De måste börja acceptera att de investerar i ett område som berörs av mänskliga rättigheter. De utgräver inte guld.

Ändå tycks det vara något som gått majoriteten helt förbi.

– Riskkapitalbolag reser jorden runt för att leta efter utmätta hem och underprivilegierade kvarter med billig mark som kan ge god avkastning över tid. Det handlar bara om pengar.

Hon nämner att världens största riskkapitalbolag, amerikanska Blackstone, har investerat i flera tusentals utmätta hem i USA, Spanien, Irland och Storbritannien. År 2016 köpte bolaget även svenska D. Carnegie & Co, varav man kom över ett stort antal hyresbostäder i miljonprogrammet.

– När hyresrätterna hamnar på börsen blir bolagets fokus att höja vinsten för aktieägarna. Något som ibland sker genom renoveringar som motiverar hyreshöjningar om 30–50 procent.

De har hittat kryphål i regelverket som tillåter detta, även om det innebär att folk med små plånböcker kan tvingas lämna sina hem, förklarar hon vidare.

– För mig är det uppenbart att deras intresse ligger hos investerarna och inte hos hyresgästerna.

Bolagen själva nekar
Andrew Dowler, vd för Public Affairs Group på Blackstone i Europa, försäkrar dock att bolaget tillsammans med D. Carnegie investerar kapital till förmån för sina hyresgäster och bostadsområden.

– Blackstone har inte erhållit någon utdelning från sin investering i D. Carnegie, utan all nettoinkomst har återinvesterats i fastigheterna. Vi bygger även nytt för att lösa underskottet av bostäder i Sverige.

Han besvarar däremot inte Fastighetsnytts frågor om hur många utmätta hem i Europa bolaget investerat i och hur bolaget arbetar med social hållbarhet utifrån ett människorättsperspektiv.

Partners Group är ett annat aktivt utländskt riskbolag i Sverige, som har joint venture med bostadsutvecklaren SSM. Det pågår även som bäst en budstrid om Victoria Park mellan amerikanska riskkapitalbolaget Starwood Capital och tyska hyresfastighetsbjässen, Vonovia. Något som sker bara 21 månader efter D. Carnegie-affären.

Peter Strand, styrelseordförande i Victoria Park, säger att bollen ligger hos bolagets 9 000 aktieägare.

– Det är de större aktieägarna i bolaget som vill sälja, vi gör ingen nyemission och kan inte stoppa affären.

Hur ser ni på mänskliga rättigheter-perspektivet?
– Vi tar vårt ansvar genom att uppgradera miljonprogramsområden där underhållet varit kraftigt eftersatt och genom att engagera människor. Var fjärde och femte anställd hos oss kommer från dessa områden.

Han tillägger att det råder stor efterfrågan på renoverade hyresbostäder, även om det inkluderar en hyreshöjning. Men Leilani Farha är bekymrad över att staten låter den här typen av aktivitet växa i Sverige.

– Hur kommer framtiden att se ut för lågavlönade hushåll? Var ska de bo? Ingenstans? Kommer de att bli utslängda från sina städer?

Att Stockholm har 613 397 personer i bostadskön och en kötid på närmare tio år är enligt henne bevis nog för att staten tvärtom borde värna om allmännyttan.

– Genom att sälja ut allmännyttan tvingas regeringen förlita sig på privatsektorn för att lösa bostadskrisen. Sverige riskerar att hamna i en lika svår situation som Spanien, Irland och USA.

I många av dessa länder har privatsektorns framfart på bostadsmarknaden bland annat resulterat i högre hyror och färre objekt på hyresmarknaden.

– Antalet hyresbostäder i New York, USA, har minskat med 13 500 och ett rum i en lägenhet kostar lika mycket som en tvårummare. Liknande utveckling syns i svenska städer och runt hela världen. Det är ett skäl till varför Airbnb-marknader också måste kontrolleras.

Korttidskontrakten har även resulterat i en explosion av spökstäder världen över.

– Det finns miljontals tomma bostäder i Sydney, London, Vancouver och andra storstäder, trots att hemlösheten ökar.

Finland positivt undantag
FN:s nya utvecklingsagenda med 17 globala mål, Agenda 2030, har ett delmål om hemlöshet som lyder: “Vi ska senast år 2030 säkerställa tillgång för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder och grundläggande tjänster, samt rusta upp slumområden”.

– Tyvärr riskerar målet att hamna bland en rad andra brutna löften. Men världens regeringar har inte råd att bryta löftet i en tid då miljontals människor tvingas bo på gatan, under broar, i tält eller andra osäkra boendeformer, säger Farha.

Hemlösheten ökar världen över förutom i Finland som lyckats implementera en effektiv nationell aktionsplan mot hemlöshet och olämplig bosättning.

– Finska staten misslyckades med sitt första försök, men gav inte upp och lyckades därefter lista ut vad som orsakade hemlösheten, vilket gav resultat.

Fler regeringar behöver engagera sig på ett liknande sätt, enligt Leilani Farha.

– Program och nya regler hjälper inte om det saknas bostäder som folk har råd att bo i. Vi behöver ett seismiskt skifte där varje stat tar fram nya bostadsstrategier och förändrar sitt samarbete med privatsektorn.

Hon varnar för att situationen annars riskerar att förvärra hemlösheten som redan berör fler än 100 miljoner människor i världen.

– Jag ser regeringar som stämplat ut och har slutat ta sitt sociala ansvar på allvar. De lierar sig med investerare och går i borgen för finansiella institut. I många länder erbjuder de även utländska investerare skattelättnader, medborgarskap och visum.

För att driva frågan vidare lanserade hon nyligen initiativet, The Shift, en global rörelse som vill stärka rätten till bostad.

– Bostäder är inte en handelsvara, utan en mänsklig rättighet.

Patrik Andersson, styrelseordförande för Jagvillhabostad.nu, tycker att The Shift är ett bra initiativ.

– Ett hem är ett hem och inte en kapitalvara som kan köpas och säljas hur som helst. Det är uppenbart att Wall Street bolag har föga intresse för boendefrågor.

Men Blackstone håller inte med.

– Vi följer samtliga regler och arbetar nära våra hyresgäster och kommuner för att skapa bättre levnadsmiljöer, säger Andrew Dowler till Fastighetsnytt.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev