måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Fastpartner kapar utdelning för att försvara rating

Publicerad: 9 februari 2023, 12:56

Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner

Fastpartner sänker sin utdelning rejält, för att försvara sitt investment grade-betyg. Det framgår av rapporten för det fjärde kvartalet, där vd Sven-Olof Johansson spår räntesänkningar från Riksbanken senare i år.

Ämnen i artikeln:

FastpartnerFastPartner FastigheterRiksbanken

JB


Fastpartners styrelse föreslår att utdelning på stamaktier sänks till 0,50 kronor från 2,20 kronor i fjol, och till 2,50 från 5,00 kronor för D-aktier.

"Det är av strategiskt intresse för Fastpartner att bibehålla bolagets kreditrating på Investment Grade-nivå. För att säkerställa detta föreslår styrelsen årsstämman att sänka utdelningen", skriver vd Sven-Olof Johansson i vd-ordet.

Han poängterar att den sänkta utdelningen enbart grundar sig på att Fastpartner vill stärka sin rating.

"Tillsammans med några ytterligare åtgärder som vi arbetar med hoppas vi kunna säkerställa detta", skriver han.

Han bedömer också att Riksbanken snart kommer att skifta fot och sänka räntan igen, med en första räntesänkning i slutet av det tredje kvartalet och där styrräntan sänks till runt 1,50 procent i det första kvartalet 2024.

"Mina ovan gjorda antaganden om hur Riksbanken kommer att förändra styrräntan kommande tolv månader innebär att bolagets kassaflöde kraftigt kommer att förbättras vilket skapar förutsättningar för ett höjt kreditbetyg", skriver Sven-Olof Johansson.

Läs även: Bolagen som kan få skräpstatus: ”Manegen är krattad för en nedgradering”

Fastpartner ökar hyresintäkterna med 7 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med det det fjärde kvartalet 2021, till 502 miljoner kronor, samtidigt som driftsöverskottet ökar 6 procent till 340 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet minskar 28 procent till 178 miljoner kronor.

Samtidigt justerar bolaget ned fastighetsvärden med 1,8 miljarder kronor under det fjärde kvartalet, motsvarande 4,7 procent.

"Den huvudsakliga orsaken till detta fall i värdena är de ändrade avkastningskraven åsatta av våra externa värderare. På den positiva sidan har vi sjunkande vakanstal och den kraftiga ökningen av hyresintäkter tack vara indexeringen, vilket för vissa fastigheter gav stigande värden trots högre avkastningskrav", skriver Sven-Olof Johansson.

Fastpartner 4 kv i korthet

(Jämförelse motsvarande kvartal föregående år)
Hyresintäkter: 502 Mkr (469)
Driftsöverskott: 340 Mkr (321)
Förvaltningsresultat: 178 Mkr (247)
Värdeförändringar fastigheter: -1 760 Mkr (1 595)

Resultat efter skatt: -1 190 Mkr (1 534)
Utdelning: 0,50 kr/A-aktie (2,20)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev