Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Fastighetsbolagen andas morgonluft – så gick det andra kvartalet

Publicerad: 11 september 2020, 11:13

Fastighetssektorn visade upp oväntat få svaghetstecken i det andra kvartalet pandemin till trots. ”Vi tror definitivt att det värsta ligger bakom oss”, säger Kungsledens vd Biljana Pehrsson.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetKungsledenHufvudstadenDiös Fastigheter

De flesta fastighetsbolagen på börsen redovisade stigande förvaltningsresultat i det andra kvartalet och många hade till och med en positiv nettouthyrning. Samtidigt har tillgången på kapital förbättrats efter ett par skakiga månader i mars och april. Om man bortser från de hårdast drabbade branscherna såsom besöksnäringen och vissa delar av detaljhandeln så ser det överlag ganska stabilt ut. 

Kungsledens förvaltningsresultat förbättrades fyra procent i det andra kvartalet jämfört med motsvarande period förra året. Ett godkänt resultat med tanke på omständigheterna. Och bolaget tror det kommer bli bättre framöver. 

– I maj har det kommit igång igen och tagit bra fart så vi har en positiv nettouthyrning i det andra kvartalet om fem miljoner, sade Kungsledens vd Biljana Pehrsson till Fastighetsnytts IR-podd efter rapporten. Vi tycker oss se förbättringar i marknaden dag för dag. Och vi tror definitivt att det värsta är bakom oss.

Norrlandsbaserade Diös påverkades negativt av hyresrabatter och några konkurser i det andra kvartalet och förvaltningsresultatet sjönk 11 procent. Det är något som inte hört till vanligheterna de senaste åren, då klimatet varit väldigt gynnsamt för fastigheter.

– Det är mitt 26:e kvartal i Diös och det är första gången som förvaltningsresultatet har minskat, säger Diös vd Knut Rost till Fastighetsnytt.

Det har dock redan börjat se bättre ut enligt Rost. Det finns positiva signaler i de tio städer som bolaget befinner sig i. 

– Det rör sig ganska mycket nu, det ser nästan ut som vanligt ut på gatorna. Vi går tillbaka till normala öppettider efter sommaren och så vidare, så känslan är trots allt väldigt god inför Q3.

Läs även: Brunswick dubblerar förvaltat kapital med ny fond – vd hoppas på ny trend 

Han tillägger dock att det är för tidigt att blåsa faran över och att effekterna från coronapandemin kan hänga kvar länge.

Det var skakigt på kapitalmarknaden i mars och april när osäkerheten kring pandemins effekter var som störst. Tillgång på kapital är av yppersta vikt för fastighetsbolag då de måste kunna refinansiera sina lån när de förfaller. Oron har dock lagt sig enligt Rost. 

– Känslan är att bankerna fortfarande vill göra affärer med oss och jag tror att det är en generell syn i branschen, säger han.

Bland undantagen återfanns Pandox, som är inriktade på hotellfastigheter och därmed av naturliga skäl drabbats av krisen. Bland detaljhandelsföretagen hade Hufvudstaden det tuffast, vilket framgår av tabellen på nästa sida. 

Läs även: Vd:n på Offentliga Hus: Efterfrågan på samhällsfastigheter inte påverkad av corona 

För många fastighetsbolag flöt dock hyrorna in ungefär som vanligt i kvartalet. Ett exempel på detta är Castellum, som är näst störst efter Balder sett till börsvärde.

– Hyresaviseringen för Q2 har betalats till 99 procent och vår bedömning är att Q3 kommer följa samma inbetalningsmönster och andel, skriver Castellums vd Henrik Saxborn i kvartalsrapporten.

Förvaltningsresultatet steg 10 procent i kvartalet och bolaget hade dessutom en positiv nettouthyrning. Synen på resten av året är positiv:

– Jag vågar efter vårt starka första halvår ödmjukt tro att även 2020, trots pandemin, kommer att innebära en ökning av förvaltningsresultatet, och därmed även utdelningen, för 23:e året i följd, skriver Saxborn i rapporten.

Bäst och sämst under andra kvartalet 

Nedan återfinns fastighetsbolagen som hade bäst respektive sämst utveckling av förvaltningsresultatet i det andra kvartalet. Förändringen är jämfört med motsvarande period 2019. Endast bolag från listorna Large cap och Mid cap på Stockholmsbörsen är med i sammanställningen.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News