onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Fabeges hyresgäster begär uppskov

Publicerad: 21 april 2020, 13:32

Fabeges vd Stefan Dahlbo

Fabeges förvaltningsresultat har ännu inte påverkats av covid-19, men vissa hyresgäster har begärt uppskov med sina hyresbetalningar. Det framgår av delårsrapporten för det första kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterCoronaviruset

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Siffrorna ser generellt sett stabila ut i Fabegese delårsrapport för det första kvartalet. Förvaltningsresultatet ökade till 369 miljoner kronor från 366 miljoner under motsvarande period förra året.

Fabege skriver att nedstängningen av samhället till följd av covid-19 ännu inte haft någon direkt påverkan på förvaltningsresultatet. Samtidigt räknar bolaget med att påverkas på ett eller annat sätt framöver.

– Självklart berörs vi av covid-19 pandemin och det som händer i samhällsekonomin, oavsett hur starka vi är. Vi är väl rustade för att, tillsammans med våra hyresgäster, ta oss igenom detta och att också kunna ta tillvara de möjligheter som en sådan här kris kan skapa, kommenterar Stefan Dahlbo i vd-ordet.

Kunder vill skjuta på betalningar

Flera av Fabeges kunder, bland annat i servicenäringen, har bett om uppskov med hyresbetalningar. Sammanlagt har bolaget beviljat uppskov av Q2-hyror om totalt 84 miljoner kronor. Av dessa avser 37 miljoner övergång till månadshyror, vilka förväntas inbetalas under andra kvartalet.

Certifikatsmarknaden har vaknat till liv igen

Fabege fick i kvartalet fick in likviden om 3,5 miljarder kronor för försäljningen av DN-huset. Det gör att bolaget har en stark balansräkning med en belåningsgrad på bara 32 procent. 

Stefan Dahlbo noterar i rapporten att marknaden för företagscertifikat, vilket är ett obligationsliknande instrument, vaknat till liv igen efter ett totalt stopp under några veckor i mars. Efter kvartalets slut har bolaget emitterat 1 125 miljoner kronor i certifikat.

Positiv nettouthyrning

Hyresintäkterna minskade till 711 miljoner kronor (718) till följd av fastighetsförsäljningar. I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 6 procent (19).

Nettouthyrningen uppgick till 15 miljoner kronor (-107).

Realiserade och orealiserade värdeförändringar av fastigheter uppgick till 1 854 miljoner kronor (1 324).

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev