lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Fabege sänker utdelning: ”Trygga med vår stabila finansiella situation”

Publicerad: 6 februari 2023, 11:43

Fabeges vd Stefan Dahlbo.

Foto: Pressfoto

Fabege justerar ned fastighetsvärden med närmare 3,7 miljarder kronor under det fjärde kvartalet och styrelsen föreslår att utdelningen sänks till 2,40 kronor från 4,00 kronor i fjol. Det framgår av rapporten för det fjärde kvartalet.

Ämnen i artikeln:

Fabegefastighetsvärdering

JB


Utdelningen sänktes därmed mer än väntat. Enligt Infronts analytikerenkät väntades en utdelning på 3,23 kronor per aktie.

Fabeges hyresintäkter ökade 5 procent under det fjärde kvartalet, från det fjärde kvartalet 2021, till 781 miljoner kronor, samtidigt som förvaltningsresultatet föll 44 procent, till 235 miljoner kronor. Väntat enligt Infronts sammanställning var ett förvaltningsresultat på 354 miljoner kronor.

Samtidigt har fastigheterna värderats ned med 3,7 miljarder kronor under kvartalet, till följd av ökade avkastningskrav i det högre ränteläget.

– 2022 präglades av en osäker omvärld med kraftigt stigande inflation och höjda räntor. Vi levererar ett stabilt resultat med ökade hyresintäkter och positiv nettouthyrning. Vi upplever att aktiviteten på hyresmarknaden i Stockholm är god med bra efterfrågan på kontorslokaler i våra områden, dock något mer avvaktande mot slutet av året, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo i en kommentar.

Han skriver i vd-ordet att hösten har präglats mycket av oron kring fastighetsbolagens möjligheter till att hitta finansiering, men att han inte är orolig för Fabeges refinansieringsmöjligheter under 2023 och 2024. Obligationsmarknaden är fortsatt i början av 2023 avvaktande till fastighetssektorn generellt och Fabeges plan är fortsatt en förflyttning från kapitalmarknaden till bank under året om förutsättningarna inte förbättras.

– Vi är trygga med vår stabila finansiella situation och att vi har faciliteter på plats för kommandeinvesteringar och refinansiering av obligationsförfall, säger Stefan Dahlbo.

Han menar att man måste vara förberedd på att 2023 kan bli ett turbulent år, inte minst med hänsyn till osäkerheten i omvärlden, och att Fabege därför kommer att fortsätta hålla i kostnader och värna balansräkningen.

Fabege 4 kv i korthet

Hyresintäkter: 781 Mkr (746)

Driftsöverskott: 574 Mkr (569)

Förvaltningsresultat: 235 Mkr (418)

Värdeförändringar fastigheter: -3 665 Mkr (2 165)

Resultat efter skatt: -2 726 Mkr (2 264)

Utdelning: 2,40 kr/aktie (4,00)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev