måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Dubbla sänkta riktkurser för SBB efter rapport

Publicerad: 24 februari 2023, 09:28

Nordea har i en analys efter fastighetsbolaget SBB:s bokslut för 2022 uppdaterat sin riktkurs på SBB-aktien till 15 från 17 kronor, samtidigt som banken upprepar sin säljrekommendation. Bankens riktkurs om 15 kronor implicerar ett justerat P/E på 13x för 2023.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Nordea pekar på en rad anledningar som föranleder beslutet. Banken anser att SBB:s faktiska intäkter är långt under kapacitet, samtidigt som SBB har "en ohållbar utdelning", enligt banken.

Vidare förväntar sig Nordea ett sänkt kreditbetyg och ser vidare en osäker tillgång till finansiering för SBB, med förhöjda obligationsspreadar som följd.

Nordea benämner även SBB:s värdering som "förhöjd".

SBB redovisade högre kostnader än väntat för det fjärde kvartalet, skriver Nordea. Fastighetsvärdet i kvartalet visade på en nedgång om 2,3 procent, vilket var nära bankens egna förväntningar om -2,1 procent.

Även den realiserade förlusten för Neobo, nedskrivningarna av samriskbolag och goodwill på totalt 5,3 miljarder kronor överraskade banken.

Riskerna med Nordeas antaganden sägs samtidigt vara om SBB lyckas göra avyttringar i linje med de bokförda värdena eller om SBB skulle få en förstärkt likviditetssituation. Även fallande obligationsspreadar nämns som gynnsamt för SBB-aktien.

Även Carnegie har sänkt sin riktkurs för SBB.

Analyshuset upprepar rekommendationen behåll, men sänker riktkursen till 18 från 22 kronor efter torsdagens rapport.

Carnegie nämner bland annat SBB:s besked om en notering av Sveafastigheter - analyshuset anser dock att en börsnotering nära basvärdet inte är lönsamt på nuvarande marknad.

SBB:s utdelning var högre än Carnegies förväntat sig, 1:44 jämfört med Carnegies förväntan på 1:32 kronor.

"Vi tycker att SBB borde ha varit mer restriktiva för att i stället förbättra sin likviditet och balansräkning", skriver banken.

Under den inledande handeln på fredagen var aktien upp 0,5 procent till 16:72 kronor.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev