fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Doxas vd: "Serneke delas upp i två delar"

Publicerad: 19 juli 2023, 07:36

Victor Persson, vd Doxa, och Ola Serneke, grundare av Serneke.

Foto: Doxa, Serneke

Fastighetsinvesteringsbolaget Doxa minskade omsättningen i andra kvartalet och uppger att Serneke kommer att delas upp i två självständiga bolag med fokus på entreprenad och projektutveckling.

Ämnen i artikeln:

DoxaSernekeBygg

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


För drygt en månad stod det klart att det skånska fastighetsbolaget Doxa köper Sernekes byggimperium för en miljard kronor som betalas med hjälp av nya aktier i Doxa.

– Genom Doxas förvärv av Serneke blir vi fler, starkare och bättre. Genom förvärvet har vi skapat en bra mix av stabila kassaflödesgenererande fastigheter och en fin landbank och utvecklingsportfölj, säger Victor Persson, vd på Doxa, i kvartalsrapporten.

Läs även: Så kan budet på Serneke forma framtiden

Han säger att Sveriges femte största entreprenadbolag, Serneke Group, ska göras mer självständigt och lönsamt för att inom överskådlig framtid frigöras från Doxa när tillfälle ges.

– Serneke kommer delas upp i två delar, entreprenad och projektutveckling, med avsikt att de ska operera som två självständiga bolag.

Läs även: Vill köpa Serneke – lägger bud värt 1 miljard

Sedan drygt en vecka tillbaka är en ny styrelse på plats med Ola Serneke, Mats Leifland, Kaj Grönvall och Fredrik Alvarsson som ska leda arbetet framåt.

– Vi har stor respekt för Sernekes kultur, historia och tillväxtresa, där kompetenta medarbetare fortsatt är bolagets viktigaste tillgång och en kritisk del för att nå framgång inom såväl projektutvecklings- som entreprenadverksamheten.

Läs även: Fulhöjningar och gråstenar – Ola Serneke i stor intervju

Den löpande verksamheten fortsätter utan några större förändringar, med Ola Serneke som vd för projektutvecklingen och Mikael Hultqvist för entreprenadverksamheten.

Läs även: Fortsatt läckage i Sernekes prestigeprojekt i Göteborg

Doxas 2 kv i korthet

Rörelseintäkter 238 miljoner kronor (96,5).

Rörelseresultat 209 miljoner kronor (90,5).
Periodens resultat efter skatt landade på 214 miljoner kronor (90,8).
Kassaflödet för kvartalet var 70,3 miljoner kronor (-117).
NAV vid periodens utgång uppgick till 2.871 miljoner kronor (1.946), där ökningen främst utgörs av nyemitterade aktier till ett värde om 823,3 miljoner kronor i samband med förvärvet av Serneke. Per aktie var NAV-tillväxten 1,7 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev