Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Diös får in mindre hyra än vanligt

Publicerad: 23 april 2020, 14:04

Diös rapporterar ett starkt resultat för det första kvartalet. I april dock har fler hyresbetalningar än vanligt skjutits på framtiden, vilket indikerar att bolaget börjar påverkas av covid-19.


Ämnen i artikeln:

Diös FastigheterCoronavirusetKnut Rost

Intäkterna uppgick till 478 miljoner kronor i det första kvartalet, vilket är 5 procent högre än under motsvarande period förra året. Förvaltningsresultatet ökade med 8 procent till 229 miljoner kronor.

– Vi levererar ett väldigt starkt resultat för första kvartalet med den högsta överskottsgraden i bolagets historia. Påverkan av Covid-19 på vår verksamhet är svårbedömd, kommenterar Diös vd Knut Rost rapporten. 

Läs även: Diös inleder aktieåterköp

Överskottsgraden steg till 62 procent i det första kvartalet, upp från 60 procent under motsvarande period förra året.

Diös beskriver coronapandemin innebär att vi står inför ”vår tids största prövning”.

– I det pressade läge som många hyresgäster befinner sig är det vår viktigaste uppgift att föra individuella dialoger för att kunna agera proaktivt och vidta stöttande åtgärder. Tillsammans tar vi oss igenom denna utmanande tid, säger Rost.

Lägre andel hyresinbetalningar än vänligt

Än så länge har covid-19 mest slagit mot besöksnäringen, såsom restaurang, café och hotell. Cirka 6 procent av bolagets hyresintäkter kommer från hyresgäster verksamma inom dessa branscher. Diös har även exponering mot sällanköpshandeln, som också har det tufft.

Läs även: Diös hyr ut till STC i Metropol

Knut Rost skriver i rapporten att bolaget i vissa fall erbjuder månadshyra i stället för kvartalshyra och att det gjorts överenskommelser avseende hyresrabatter. I nuläget ska cirka 91 procent av förväntade hyresinbetalningar för april ha inkommit, vilket kan jämföras med cirka 97 procent tidigare år.

– Det råder fortsatt viss osäkerhet kring det av regeringen beslutade hyresstödet riktat till sällanköpshandel, restauranger och caféer, men vi väljer att vara proaktiva då vi är övertygade om att det kommer att betala sig i framtiden. Vår kostnad utifrån hittills gjorda överenskommelser uppgår till cirka 8 miljoner kronor, kommenterar Rost.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.