Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Corems vd Eva Landén: ”En god återhämt­ning efter pandemin”

Publicerad: 13 juli 2022, 09:06

Eva Landén, vd på Corem.

Foto: Corem/pressbild.

Corems förvaltningsresultat har ökat till 491 miljoner kronor och driftöverskottet ökade till 755 miljoner kronor (275) under andra kvartalet.
Intäkterna ökade till 1 093 miljoner kronor (378), vilket huvudsakligen kan förklaras av förvärvet av Klövern.


Ämnen i artikeln:

Corem Property GroupEva Landén

Det råder en fortsatt hög aktivitet på hyresmarknaden för citynära logistik, enligt Corem. Bolaget ser en god efterfrågan på kontorslokaler på de flesta marknader, däribland i bolagets fastigheter i Solna, som i stort sett är fullt uthyrda.

– Nettouthyrningen uppgick till 13 miljoner kronor under det andra kvartalet och 117 miljoner kronor under den senaste 12-månadersperioden, vilket visar på en god återhämt­ning efter pandemin, säger vd Eva Landén i en kommentar.

Bolaget har under det andra kvartalet nytecknat och omförhandlat 273 hyresavtal vilket har bidragit till en nettouthyrning med 123 miljoner kronor.

– Bland dessa kan exempelvis nämnas ett sexårigt avtal med Rymdstyrelsen om cirka 1 100 kvadratmeter i Solna, säger hon.

En stigande inflation, däribland inom energi, leder till viss osäkerhet. Bolaget har nu extra fokus på de makroekonomiska effekter som uppstår till följd av att det geopolitiska läget snabbt förändrats, enligt Eva Landén.

– Stigande inflation har samtidigt en positiv effekt på Corems hyresintäkter då 84 procent av våra svenska hyresavtal är indexerade mot konsumentprisindex (KPI), säger hon i en kommentar.

– Under 2022 innebär detta en positiv effekt på hyresintäkterna om cirka 90 miljoner kronor och om inflationen ligger kvar på nuvarande nivå i höst blir den positiva effekten under 2023 cirka 250 miljoner kronor, fortsätter hon.

Corem har en hög andel bankfinansiering och krediter uppgick den 30 juni till 73 procent av de räntebärande skulderna, enligt Landén.

– Detta ger stabilitet i tider av volatilitet i obligationsmarknaden.

Corems delårsrapport januari-juni 2022

Driftöverskottet uppgick till 755 miljoner kronor (275) under kvartalet och

1 482 miljoner kronor (459) under perioden. 

 

Överskottsgraden uppgick till 69 procent (73) under kvartalet och 68 procent (72) under perioden. I jämförbart bestånd ökade driftöverskottet med sex procent under kvartalet.

 

Förvaltningsresultatet ökade till 491 miljoner kronor (149) under kvartalet och 900 miljoner kronor (306) under perioden.

 

Intäkterna ökade till 1 093 miljoner kronor (378) under det andra kvartalet och 2 192 miljoner kronor (636) under perioden januari-juni. Ökningen beror främst på förvärvet av Klövern, som konsolideras i Corem från den 15 juni 2021.

 

Resultatet efter skatt uppgick till 87 miljoner kronor (1 128) för andra kvartalet.

 

Substansvärdet (NAV) per stamaktie av serie A och B uppgick den 30 juni till 29,73 kronor.

 

Källa: Corem

 

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.