Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Cibus missade förväntningarna i Q3 - ser positiva värdeförändringar

Publicerad: 9 november 2022, 07:26

Cibus med fastigheter i främst dagligvaruhandeln levererade vinstökningar som inte nådde marknadens ställda förväntningar i det tredje kvartalet. Bolaget pekar på högre finansieringskostnader, men refinansiering av lån har fortsatt under kvartalet.

Ämnen i artikeln:

SvepetCibus

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Cibus hyresintäkter ökade till 27,8 miljoner euro under det tredje kvartalet 2022 från fjolårets 20,2 miljoner. Analytikerna i Infronts sammanställning av fyra analytikers estimat hade väntat 27,5 miljoner euro.

Förvaltningsresultatet steg till 14,7 miljoner euro (12,5) mot väntade 16,8 miljoner euro. Förvaltningsresultatet exklusive kostnader av engångskaraktär samt valutakurseffekt uppgick till 16,5 miljoner euro.

Driftnettot uppgick till 26,2 miljoner euro. Här hade analytikerna väntat 25,9 miljoner euro. Kvartalets orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 8,9 miljoner euro (1,8).

Bolaget skriver att dess finansieringskostnader har stigit under kvartalet, framförallt på grund av stigande Iborräntor.

– Vi minimerar dessa ökningar genom att räntesäkra våra banklån. I dagsläget är mer än 70% av våra lån räntesäkrade med derivat, säger vd Sverker Källgården i delårsrapporten .

Under kvartalet refinansierade Cibus ett banklån om 200 miljoner euro till oförändrad marginal och en grön obligation på 600 miljoner kronor ersattes med en på 700 miljoner.

Cibus externvärderar alla sina fastigheter kvartalsvis. De orealiserade värdeförändringarna uppgick nu till nästan 9 miljoner euro och var till stor del kopplat till ökade intäkter på grund av indexhöjningar.

– Det faktum att våra hyresgästers verksamheter är konjunkturokänsliga och att 99 procent av våra hyror är kopplade till KPI-index, samt att hyresgästerna bär huvuddelen av kostnaderna, gör att vi nu trots oroliga tider ser positiva värdeförändringar i portföljen, fortsätter Källgården.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev