fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Castellums vd: “Vi ska inte paniksälja eller vidta konstiga åtgärder”

Publicerad: 14 juli 2023, 09:10

Joacim Sjöberg, vd Castellum.

Foto: Jesper Orrbeck Photography AB

Fastighetsbolaget Castellum, som har sålt fastigheter för 3,1 miljarder kronor under det andra kvartalet, säger sig vara nöjda med de försäljningarna bolaget gjort, men avser fortsätta sälja fastigheter under året.

Ämnen i artikeln:

Castellum

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Castellum har dock inte något kommunicerad målsättning vad gäller försäljningsvolym. Det framgick under bolagets rapportpresentation för det andra kvartalet.

Vd Joacim Sjöberg och finanschef Jens Andersson uppger att Castellum har "icke-strategiska" fastigheter till salu men vill inte gå in i detalj kring vad det innebär.

– Vi strävar efter att ha en effektiv förvaltningsportfölj. Det handlar om geografi, typ av byggnad och om vi kan skapa värde från dessa fastigheter framöver, säger Joacim Sjöberg.

Till DiTv sa han så här i dag om potentiella försäljningar eller styckning av bolaget vilket Erik Selin nyligen uppgav sig ha funderat en hel del kring för Balder.

– Vi ska inte paniksälja eller vidta konstiga åtgärder. Vi håller på att trimma det yviga trädet med Kungsleden och vill gärna växa snarare än minska. Vi har inte nåt uppenbart segment som vi skulle kunna skilja på samma sätt som Balder har.

Vidare diskuterades under rapportpresentationen Castellums nettouthyrning som uppgick till 21 miljoner kronor för det andra kvartalet, efter att ha varit negativ under det första kvartalet.

Under det första halvåret skrevs Castellums nettouthyrning till -31 miljoner kronor, men förväntas bli positiv för helåret, även om kommande försäljningar kan komma att påverka totalsiffran något, uppgav vd:n.

– Jag kanske sticker ut nacken här, men vi räknar med en fortsatt positiv nettouthyrning.

Han säger att bolaget är redo att investera när "förutsättningarna förbättras", men så länge obligationsmarknaden fortsätter att vara "semi-stängd" kommer Castellums investeringar vara begränsat till det kassaflöde som genererats.

Cheferna ser en tydlig nedgång i byggnadskostnader, men uppger att det inte räcker för att kompensera för övriga kostnader.

– Nedgången är inte ens nära att vara tillräckligt stor för att kompensera för det faktum att vi måste vara mycket disciplinerade med våra kapitalutgifter under de närmaste åren, säger Joacim Sjöberg och tillägger:

– Kostnaderna minskar, men det kommer inte att kompensera för att vi måste vara mycket försiktiga.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev