Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Castellums nettouthyrning positiv i mars

Publicerad: 24 april 2020, 12:13

Castellums vd Henrik Saxborn har anledning att vara nöjd.

Foto: Castellum

Castellums förvaltningsresultat steg i det första kvartalet och bolaget hade en stark nettouthyrning i mars trots covid-19. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.


Ämnen i artikeln:

CastellumHenrik SaxbornCoronaviruset

Bolagets vd Henrik Saxborn hyser nu vissa förhoppningar om att året ska sluta på plus trots det vanskliga läget.

Förvaltningsresultatet uppgick till 794 miljoner kronor i det första kvartalet, en ökning med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Henrik Saxborn noterar i vd-ordet att förvaltningsresultatet ökade såväl under it-krisen 2000 som finanskrisen 2008-2009. Det gjorde att bolaget kunde höja utdelningen även under de perioderna.  

Läs mer: Castellum höjer utdelningen för 22:a året i rad 

– Det är mycket svårt att prognostisera årets utfall men förhoppningsvis kommer inte heller denna kris att allvarligt påverka Castellums långsiktiga utdelningskapacitet. Med ödmjukhet inför det rådande läget så kan vi ändå konstatera att, av de tidigare tuffa kriserna att döma, är det inte omöjligt att vi ändå kan komma på plus, kommenterar Saxborn.

Räkenskapsåret 2008 gjorde Castellum en miljardförlust före skatt, mycket till följd av nedskrivna fastighetsvärden. Ett starkt förvaltningsresultat gjorde dock att utdelningen kunde höjas ändå. Tack vare det har bolaget en svit på 22 år med höjda utdelningar.

Inga konkurser i mars

Kvartalets nettouthyrning uppgick till 99 miljoner kronor. Befintligt bestånd hade en negativ nettouthyrning om 10 Mkr medan projekt bidrog med 109 miljoner kronor.

– Volymen uppsagda kontrakt minskade faktiskt i mars månad jämfört med året innan och vi upplevde inga konkurser. Samtidigt tecknades nya kontrakt för 117 miljoner kronor så nettouthyrningen, bara i mars, uppgick till 90 miljoner kronor. Då skall noteras att 69 miljoner kronor kan tillskrivas vårt långa hyresavtal med EON för det nya huvudkontoret i Malmö, skriver Saxborn i rapporten.

Hyror betalas in i normal takt

Även när det gäller hyresinbetalningar så rullar det på så här långt.

– Det vi kan se i dag är att 96 procent av hyrorna för andra kvartalet har betalats in, vilket i princip följer normalt betalningsmönster, och att 140 kunder med en kvartalshyra om 58 miljoner kronor har fått likviditetslättnad, varav näst intill allt avser övergång till månadshyra, skriver Saxborn. 

Castellums aktie stiger i skrivande stund 3 procent medan börsen som helhet tappar 0,8 procent.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.