torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Castellum sänker fastighetsvärden rejält – "Har motståndskraft i lågkonjunktur"

Publicerad: 26 april 2023, 06:59

Joacim Sjöberg, vd på Castellum.

Foto: Jesper Orrbeck Photography AB

Castellum rapporterar ökade hyresintäkter och driftsöverskott, men ett sjunkande förvaltningsresultat i det första kvartalet. Det framgår av delårsrapporten. Bolaget sänker också fastighetsvärdena rejält.

Ämnen i artikeln:

Castellum

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


"Castellum har kvalitativa tillgångar på tillväxtstarka delmarknader i Norden med stabila kassaflöden från ett tvärsnitt av svenskt näringsliv och offentlig sektor. Detta tillsammans med långa och goda bankrelationer samt en stark och erfaren organisation, kommer att vara stabiliserande faktorer i kärvare tider”, skriver Joacim Sjöberg, vd på Castellum, i sitt vd ord.

Samtidigt påpekar han att framtidsutsikterna är tudelade:

"Men givetvis kommer Castellum, precis som andra kollegor i branschen, att ha fortsatt utmanande år framför sig och behöva ställa om från en räntemiljö som överstimulerat den nordiska fastighetsmarknaden i flera år. Det är en uppgift som gör oss både ödmjuka och beslutsamma", fortsätter han.

Castellum ökar hyresintäkterna med 13 procent under det första kvartalet, jämfört med det det första kvartalet 2022, till närmare 2,5 miljarder kronor. I jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 10,7 procent.

Samtidigt ökar driftsöverskottet 9 procent till drygt 1,5 miljarder kronor. Förvaltningsresultatet minskar 12 procent till drygt 1 miljard kronor.

"Castellum har tillfälliga kostnadsökningar på el under kvartalet som kommer att sjunka till marknadsmässiga priser under nästa kvartal. Därtill fortsätter räntekostnaderna att stiga. Trots detta ökar driftsöverskottet med 9,3 procent.", skriver Joacim Sjöberg.

Vidare har Castellum justerat ned fastighetsvärdena med nästan 6 miljarder kronor under kvartalet, procentuellt runt 4 procent och klart mer än andra fastighetsbolag som har rapporterat. Främst handlar detta om stigande avkastningskrav.

Nettouthyrningen var -52 miljoner kronor under det första kvartalet. Joacim Sjöberg skriver att nettouthyrningen sjunker i Stockholm detta kvartal till följd av några större avflyttningar och konkurser.

Castellum meddelar också att de under det andra kvartalet planerar att genomföra den tidigare beslutade fullt garanterade företrädesemissionen. Villkor meddelas senare.

"Beskedet om att pausa utdelningen för 2023 och förslaget om företrädesemission har tagits emot positivt av såväl investerare som banker och andra kreditgivare, vilket gör utsikterna positiva till refinansiering på bra villkor framåt", skriver Joacim Sjöberg.

Castellum 1 kv i korthet

(Jämförelse motsvarande kvartal föregående år)
Hyresintäkter: 2 470 Mkr (2 193)
Driftsöverskott: 1 536 Mkr (1 406)
Förvaltningsresultat: 1 014 Mkr (1 151)
Värdeförändringar fastigheter: -5 968 Mkr (442)
Resultat efter skatt: -4 304 Mkr (3 613)

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev