lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Castellum missade vinstförväntningarna okt-dec

Publicerad: 13 februari 2023, 07:13

Castellum nådde inte marknadens vinstförväntningar i det fjärde kvartalet och bolaget skriver ner sitt beståndsvärde med 4 procent. Bolaget ser att flertalet av dess kunder kan bära de högre kostnaderna som inflationen och elprischocken gett.

Ämnen i artikeln:

SvepetCastellum

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Castellums förvaltningsresultat sjönk till 912 miljoner kronor (1 019) för det fjärde kvartalet. Väntat var 1 045 miljoner, enligt Infronts sammanställning av analytikerestimat.

Driftsöverskottet var 1 368 miljoner kronor mot förväntade 1 487 miljoner kronor.

Intäkterna uppgick till 2 264 miljoner kronor, här hade analytikerna räknat med 2 298 miljoner kronor.

Värdeförändringar på fastigheter var minus 6 394 miljoner kronor (2 654). Substansvärdet (EPRA NRV) uppgick till 242 kronor (251) per aktie, en minskning med 4 procent. För helåret blir effekten minus 2 procent.

Ingen utdelning föreslås för helåret 2022, och ingen utdelning var heller väntad av analytikerna. I mitten på november i fjol föreslog Castellums styrelse en pausad utdelning då de såg "en fortsatt stängd obligationsmarknad utan tecken på återhämtning i närtid".

Bolaget bedömer dock att bolagets olika kundsegment kan bära kostnadsökningarna från de höga energipriserna och inflationen. Det skriver tillförordnade vd Joacim Sjöberg i rapporten.

"Även om tiderna är tuffa för många hyresgäster med generellt ökande kostnader så är bedömningen att Castellums olika kundsegment, med en stor andel offentliga hyresgäster, många välkapitaliserade kontorskunder och logistikaktörer, kan bära kostnadsökningarna", heter det.

Nästan en fjärdedel av Castellums hyresintäkter kommer från offentliga hyresgäster, skriver bolaget och pekar på att "endast en mycket liten del av hyresintäkterna kommer numera från den hårt ansatta handelssektorn"

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev