Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Castellum förvaltningsresultat faller efter försäljningar

Publicerad: 21 april 2021, 12:49

Coronaepidemin har inte haft någon nämnvärd inverkan på bolagets verksamhet enligt Castellums vd Henrik Saxborn

Foto: Castellum

Castellums förvaltningsresultat sjönk i det första kvartalet till följd av ett minskat fastighetsbestånd. Bolaget hoppas dock kunna tjäna in detta med råge senare genom att investera försäljningsintäkterna.


Ämnen i artikeln:

CastellumHenrik Saxborn

Förvaltningsresultatet uppgick till 779 miljoner kronor, ner 3 procent från 794 miljoner under motsvarande period förra året. 

– Vi har inlett året med hög aktivitet i fastighetsportföljen i syfte att renodla och möta kundernas ökade krav inom framförallt lager- och logistiksegmentet. Vår strategi bakom de stora försäljningarna inom logistik har varit att dra nytta av de kraftigt sänkta yielderna, sälja äldre fastigheter för 10 miljarder kronor i två affärer och göra stora värderingsvinster, säger Castellums avgående vd Henrik Saxborn i rapporten.

Han förklarar nedgången i förvaltningsresultatet med bolagets försäljningar av bland annat logistikfastigheter. 

– Detta är dock en timingmässig engångseffekt av vår strategi att satsa på egna stora projekt som har längre ledtider men är avsevärt lönsammare än förvärv till dagens pressade yielder. Redan från mitten av nästa år – och löpande framöver – kommer dessa projekt att bidra med betydande tillväxt, säger han.

Läs även: Henrik Saxborn om avhoppet: ”Bra tidpunkt att sluta” 

Nettouthyrningen under perioden uppgick till 40 miljoner kronor (99). Den positiva nettouthyrningen indikerar enligt Saxborn indikerar att det finns en betydande motståndskraft i bolagets marknader. 

– Detta, i synnerhet som uthyrning kunnat ske utan korrigering av marknadshyrorna. I befintlig portfölj har hyrorna ökat 1 procent.

Vidare understryker Saxborn att coronaepidemin inte haft någon nämnvärd inverkan på bolagets verksamhet.

– Dess direkta påverkan på vårt resultat är mycket marginell då de inbetalda hyrorna fortsatt är som under ett normalt kvartal och kundförluster och konkurser närmast är obefintliga.  

Läs även: Castellum miljardsäljer till Genesta i Köpenhamn

Periodens resultat uppgick till 3 840 miljoner kronor (482). Förbättringen förklaras bland annat av att värdeförändringar på fastigheter uppgick till 1 607 miljoner kronor (3). De positiva värdeförändringarna beror bland annat på de sänkta avkastningskraven för logistikfastigheter.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CastellumHenrik Saxborn

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.