Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Brakförlust men ljuspunkter för Tribona

Publicerad: 22 april 2014, 07:50

Tribona redovisar ett driftnetto om 90 miljoner kronor för första kvartalet. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en försämring med 22 miljoner kronor vilket huvudsakligen förklaras av att hyresintäkterna har sjunkit samtidigt som underhålls- och fastighetsintäkter har ökat.


Ämnen i artikeln:

Tribona

Nyckeltalet överskottsgrad, som mäter bolagets lönsamhet, har sjunkit från 89,6 procent till 84,1 procent vilket dock måste anses vara ganska högt. De sänkta hyresintäkterna förklaras av att man sålde fastigheten Kolven i augusti 2013 och att vakanserna i Umeå och Växjö har ökat.

Bolaget har lyckats sänka sina administrationskostnader och förbättra sitt finansnetto vilket resulterar i att förvaltningsresultatet hamnar på 35 miljonor, 10 miljoner kronor sämre än ifjol. Om resultatsräkningen kan beskrivas som en ögonblicksbild så är det vid förvaltningsresultatet vi kan säga att det slutar vara en glad bild. Värdeförändringar i fastighetsbeståndet visar sig vara betydligt mer negativa än ifjol och på räntederivaten vänder man från orealiserad vinst om 30 miljoner kronor till en förlust om 69 miljoner kronor, tack vare den negativa ränteutvecklingen under kvartalet. Summerar man sedan ihop allting till en förlust före skatt om 180 miljoner kronor för kvartalet, jämfört med en vinst om 48 miljoner ifjol. Det viktiga (och positiva) är emellertid att förvaltningen fortsatt är lönsam. En annan ljuspunkt är man har lyckats lösa sin stora vakans i Umeå då XL Bygg flyttade in i fastigheten Mätaren 6, en yta om 5 110 kvadratmeter, 1 april.

Koncernens balansomslutning uppgår till 5,7 miljarder kronor och det egna kapitalet till 1,8 miljarder och soliditeten är således 31,1 procent. Periodens kassaflöde från den löpande verksamheten är positivt om 29 miljoner kronor och andra nyckeltal ser relativt sunda ut, med undantag för räntetäckningsgraden som endast är 1,7 gånger.

I en kommentar skriver vd Per Johansson att kvartalet varit intensivt och att marknaden har mycket att erbjuda. Kommentaren ger i det mesta ett optimistiskt intryck men det har dock inte lyckats smitta av sig på aktiemarknaden. I skrivande stund har Tribonas aktie sjunkit med 3,3 procent (efter att ha stigit med 0,3 procent strax innan kvartalsrapporten släpptes), klart underkänt från marknadens sida alltså.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Tribona

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.