Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Bra första kvartal av Atrium Ljungberg

Publicerad: 15 april 2014, 05:39

Atrium Ljungberg redovisar ett driftnetto på 328,6 miljoner kronor för årets första kvartal vilket är en förbättring med 23,3 miljoner från motsvarande kvartal ifjol. Det framgår av bolagets kvartalsrapport som presenterades på tisdagen. Atrium Ljungberg är således först ut bland fastighetsbolagen i den stundande rapportfloden.


Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Överskottsgraden uppgår till 66,4 procent och ökar med 3,9 procentenheter vilket dels beror på att hyresintäkterna har ökat en aning samtidigt som kostnaderna har minskat. Det i sin tur beror med största sannolikhet på att vintern har varit mycket mild i år, något som påverkar kostnadssidan markant och i kommande rapporter från övriga fastighetsbolag kan vi förmodligen vänta oss en liknande bild.

Bolagets förvaltningsresultat ökar med 27,2 miljoner kronor till 214,9 miljoner  då räntekostnaderna har sjunkit med 4,2 miljoner kronor men när man sedan lägger till värdeförändringar i de finansiella instrumenten ändras bilden. Före skatt gör man en vinst på 20,8 miljoner kronor för kvartalet jämfört med 310,2 miljoner ifjol. Det förklaras enbart av att värdet på räntederivatportföljen har skrivits ned till följd av emissionen av nya obligationer i kombination med sjunkande räntor, det enda som kanske kan ses som negativt under ett i övrigt bra kvartal.

Atrium Ljungbergs balansräkning har krympt med 93,8 miljoner kronor till 26,7 miljarder under kvartalet samtidigt som det egna kapitalet har ökat en aning. Soliditeten förbättras därmed marginellt till 41,3 procent. Fastighetsvärdet stiger med 805 miljoner till 25,8 miljarder kronor. Direktavkastningen i beståndet uppgår till 5,1 procent på årsbasis och sett till andra nyckeltal så utvecklas även de positivt. Belåningsgraden är 46,8 procent och den löpande verksamheten täcker räntekostnaderna tre gånger om. Kassaflödet från den löpande verksamheten var positivt om 116,7 miljoner kronor under kvartalet.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.