Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Delårsrapporter

Bopriser väntas sjunka under fjärde kvartalet

Publicerad: 23 Oktober 2012, 11:45

Bostadspriserna i storstäderna är på väg ner menar en majoritet av mäklarna i regionerna. Det framgår av SBAB Banks Mäklarbarometer för fjärde kvartalet.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Bostadspriserna i storstäderna är på väg ner menar en majoritet av mäklarna i regionerna. Det framgår av SBAB Banks Mäklarbarometer för fjärde kvartalet. Barometern baseras på en enkät till 221 fastighetsmäklare i storstadsregionerna.

Under förra kvartalet steg priserna på bostadsrätter i de tre storstäderna med omgivning samtidigt som villapriserna föll. Trots det finns det en del ovädersmoln på horisonten då försäljningstiderna ökat och budgivningarna avtagit och under innevarande kvartal räknar man med en ”fortsatt trög marknad”.

Bland mäklarna tror en aningen större andel på att bostadsrättspriserna kommer att sjunka än att de kommer att stiga, 21 procent tror på än sänkning men 17 procent på en höjning, men för småhuspriserna är skillnaden större. Där tror 24 procent av mäklarna på en sänkning medan 12 procent tror på en höjning. Man har även tagit fram en prognos där ”mäklarnas bedömning av prisutvecklingen för bostadsrätter och småhus i form av nettotal översatts till procentuell förändring”.

För Stor-Stockholm gör man den prognosen att bostadsrättspriserna står still under fjärde kvartalet, för Stor-Göteborg väntar man sig en stigning om 4 procent och i Stor-Malmö ett fall om 2,5 procent. Vad gäller småhus väntar man sig att priserna faller med 1 procent i både Stor-Stockholm och Stor-Malmö medan de väntas stiga med 1 procent i Stor-Göteborg.

– Storstadsregionernas bostadsmarknad har dämpats under det tredje kvartalet. Våra indikatorer signalerar att läget är något svagare än normalt och det väntas förbli så även under slutet av året, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB Bank i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande från SBAB.

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.