Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Balders värdetillväxt rekordstark

Publicerad: 27 februari 2020, 10:06

Erik Selins Balder lämnar som vanligt ingen utdelning

Foto: Collector

Balders nettoresultat mer än fördubblades i det fjärde kvartalet efter att värdet på fastighetsbeståndet stigit mer än vad det tidigare brukade göra under ett helt år.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterErik Selin

Resultatet efter skatt, hänförligt till moderbolagets aktieägare, landade på 4,5 miljarder kronor i det fjärde kvartalet 2019, upp från 2,0 miljarder under motsvarande period föregående år.

Läs även: Balder går in i jätteprojekt i Kungens Kurva

De orealiserade värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter summerade till 6,6 miljarder kronor i kvartalet, att jämföra värdestegringen om 1,6 miljarder under jämförelseperioden. 

För helåret uppgick värdeförändringar på förvaltningsfastigheter till 9,6 miljarder kronor, upp från 8,0 miljarder 2018. Det är de enda åren som de orealiserade värdeförändringarna varit större än utfallet i det fjärde kvartalet 2019.

Det genomsnittliga direktavkastningskravet uppgick till 4,5 procent under delårsperioden, vilket är 0,2 procentenheter lägre jämfört med föregående kvartal.

Det totalt totala värdet på Balders fastigheter uppgick till 144 miljarder kronor vid utgången av 2019. Ett år tidigare låg det på 118 miljarder.

Utebliven utdelning för tolfte året i följd

Förvaltningsresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare ökade med 20 procent till 1 053 miljoner kronor.

– Att över tid öka förvaltningsresultatet/intjäningsförmågan är det enskilt viktigaste ekonomiska målet för oss. För att över tid lyckas med en god ökningstakt krävs både att vår befintliga fastighetsportfölj utvecklas väl och att vi hittar nya investeringar med rimliga avkastningar i relation till den risk vi måste ta, skriver Balders vd Erik Selin i rapporten.

Bolaget lämnar som vanligt ingen utdelning då man tror att totalavkastningen blir bättre om pengarna återinvesteras i fortsatt tillväxt. Senaste gången Balder delade ut pengar till stamaktieägarna var 2007.

Aktien backar 1,5 procent under torsdagsförmiddagen. Det är mindre än börsen som helhet, som faller med 1,9 procent till följd av Coronafrossan. 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.