tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Atrium Ljungbergs aktie faller efter svag rapport

Publicerad: 15 oktober 2021, 09:52

Atrium Ljungbergs aktie backar på fredagen efter att bolaget redovisat ett förvaltningsresultat klart under förväntningarna i det tredje kvartalet. Bolagets vd Annica Ånäs ser dock ljuspunkter framöver.

Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Såväl hyresintäkter som förvaltningsresultat minskade i det tredje kvartalet. Hyresintäkterna landade på 555 miljoner kronor jämfört med 561 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol. Analytikerna hade väntat sig en ökning till 563 miljoner kronor, enligt Infront. Samtidigt minskade resultatet före värdeförändringar, förvaltningsresultatet, till 262 miljoner kronor (277). Det var en bra bit under analytikernas förväntningar som låg på 296 miljoner kronor. 

Marknaden reagerade inledningsvis genom att handla ner Atrium Ljungbergs aktie 5,5 procent, men den har återhämtat sig och backar framåt lunchtid drygt 2 procent.

Läs även: LISTA: Elva nytänkande samhällsfastigheter som byggs just nu 

Det går dock olika bra för bolagets olika segment. Något som illustreras av hur mycket bolaget fått upp hyran på nytecknade kontrakt.

– Kikar vi på omförhandlingar i det tredje kvartalet så har vi hyresökningar i kontorssegmentet som uppgår till 9 procent medan omförhandlingar i handel ligger på plus minus noll, säger säger Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs på en webbsänd rapportpresentation på fredagen.

Inga coronarabatter i fjärde kvartalet

Samtidigt kan man konstatera att lämnade coronarabatter har sjunkit på sistone när folk nu börjat röra sig mer på stan.

– Det minskar betydligt nu och vi lämnar ju inte rabatter kopplat till corona längre med tanke på att folk nu återgår till kontoren. Det gör att antalet besökare ökar på våra platser och det sätter fart både på restauranger och butiker, säger Ånäs.

Läs även: AL hyr ut till Liquid Swords 

Hon ser ingen risk för att bolaget ska behöva lämna några rabatter i det fjärde kvartalet.

– Jag räknar inte med att vi lämnar några rabatter framåt nu, säger Ånäs.

På pluskontot kan även noteras att nettouthyrningen var positiv och uppgick till 5 miljoner kronor i kvartalet (-4), varav projektfastigheter -6 miljoner kronor (-2). Vakanser i projektfastigheter uppstår när de tomställs inför nya projekt.

När det gäller uthyrningar i projektportföljen så har det generellt sett varit svårt att få aktörer att skriva på avtal för inflyttning 2-3 år innan de färdigställs då coronasituationen försvårat bedömningar om vad som behövs i framtiden. På sistone har dock många aviserat att de vill flytta in redan till 1 januari. Det märks bland annat i Life City i Hagastaden.

– Nu är det plötsligt väldigt bråttom. Man har väntat in att corona ska lägga sig så vi ser en hög aktivitet på marknaden. Vi har mycket visningar i Life City just nu, säger Ånäs.

Läs även: Ulrika Danielsson går till Atrium Ljungberg 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev