måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Atrium Ljungberg skriver ned fastighetsvärden och rustar sig för tuffare tider

Publicerad: 2 februari 2023, 11:39

Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs har rustat bolaget för sämre tider

Atrium Ljungberg redovisar en negativ nettouthyrning under det fjärde kvartalet och skriver ned fastighetsvärden. "Vi har rustat oss för några tuffa år", säger vd Annica Ånäs.

Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungbergfastighetsvärdering

JB


Till följd av stigande räntor och avkastningskrav skriver Atrium Ljungberg ned fastighetsvärden med 1 467 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, motsvarande 2,4 procent. Hyreshöjningen på närmare 11 procent i år, runt 165 miljoner kronor för Atrium Ljugberg, utgör ändå en motvikt i värderingen.

"Betydligt högre finansieringskostnader i kombination med rädsla för risk medförde låg likviditet på fastighetsmarknaden, framförallt under senare delen av året, med stigande avkastningskrav som följd", skriver vd Annica Ånäs i vd-ordet,

Hon påpekar att Atrium Ljungberg som bolag givetvis påverkas själva av högre energi- och räntekostnader.

"Samtidigt har vi arbetat hårt för att snabbt ställa om verksamheten, anpassat kostymen och rustat oss för några tuffa år framåt", skriver hon.

Det har varit stort fokus på kostnadsbesparingar och bland annat har personalstyrkan minskat med 10 procent.

Läs mer: Bolagen som kan få skräpstatus: ”Manegen är krattad för en nedgradering”

Enligt Annica Ånäs kan det inte uteslutas att Atrium Ljungberg under 2023 får fler uppsägningar än nya hyreskontrakt.

"Men till följd av långa uppsägningstider får det högst troligt inte påverkan på 2023 års leverans. Risk för konkurser finns alltid, men med en väldiversifierad kundbas är den begränsad", skriver hon.

På plussidan lyfter hon också fram högre hyreshöjningar, en god kostnadskontroll och att fortsatt stigande marknadsräntor har en begränsad påverkan i närtid, givet vald räntebindning.

Nettouthyrningen under det fjärde kvartalet var negativ, inklusive en uppsägning från Atrium Ljungbergs sida. Annica Ånäs skriver att kontorsmarknaden fortsatte att visa på stabilitet 2022, men att den stundande lågkonjunkturen gör att de ser en försiktighet hos potentiella kunder.

"Det i sin tur gör att efterfrågan på flexibla lösningar såsom co-working och kortare hyresavtal ökar", skriver hon.

Hon påpekar också att Atrium Ljungberg hade en bra utveckling på sina handelsplatser 2022, med en julhandel som gick bättre än 2021 och ett rekordår för flera handelsplatser.

Överraskningen i Atrium Ljungbergs rapport var de stora orealiserade värdeförändringarna på minus 1,5 miljarder kronor, vilket motsvarande kvartal 2021 var 1,5 miljarder på plus. Förvaltningsresultat och hyresintäkter var nära förväntningarna i Infronts estimat, liksom den föreslagna utdelningen på 5,30 kronor.

Runt lunchtid handlades aktien upp 2,4 procent, mer än börsen generellt men mindre än flera andra bolag i fastighetssektorn.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev