tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Arnhult om Klöverns bästa schackdrag

Publicerad: 13 februari 2020, 15:36

Rutger Arnhult har gjort ordentligt med klöver på aktier i det egna bolaget. Foto: Mostphotos / Klövern

Klöverns vd Rutger Arnhult berättar om de senaste årens klart bästa fastighetsaffär, planerna på bostadsmarknaden, och ett allt yngre fastighetsbestånd

Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterRutger Arnhult

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Klövern började köpa aktier i det egna bolaget för ett par år sedan med förhoppningen att marknaden med tiden skulle värdera upp bolaget. 

Det är den bästa fastighetsaffären vi har gjort de sista två åren.

– Vi tyckte att bolagets aktie var lågt värderad och vi köpte tillbaka, sade Rutger Arnhult till Fastighetsnytt i samband med att bokslutsrapporten släpptes på onsdagen.

Läs även: Arnhult om den rekordlåga belåningsgraden 

Enligt Armhult har bolaget köpt aktier för 900 miljoner kronor. Vid årsskiftet var dessa värda 2,1 miljarder, och de har ökat ytterligare i värde sedan dess.

– Det är den bästa fastighetsaffären vi har gjort de sista två åren, att vi har köpt våra egna aktier. Ingen av fastigheterna som vi köpt de senaste två åren har blivit mer än 100 procent mer värda, men det har aktierna blivit, säger Arnhult. 

– Vi är inte så förvånade över det. Hade vi inte förväntat oss en bra utveckling så hade vi inte köpt dem.

Nya bostadsprojekt i år?

Arnhult säger att Klövern funderar på den optimala tidpunkten att dra igång nya bostadsprojekt, vilket kan resultera i aktivitet senare i år. 

– Jag skulle tro att det blir ett par projektstarter i Stockholmsregionen, och kanske någon projektstart i någon av våra regionstäder. Det kanske till och med blir tre eller fyra projekt. Vi får se, året har precis börjat, säger han.

Läs även: Klövern säljer sju fastigheter till Blackstone

Såväl bostads- som hyresrätter kan bli aktuella. Eventuella projekt i Stockholmsregionen kommer antagligen rattas av dotterbolaget Tobin Properties.

Modernt bestånd

Under det gångna året så har Klövern nettosålt fastigheter för miljardbelopp då bolaget fokuserat sitt bestånd till tio orter. Nu är dock renodlingen klar och det finns Klövern har bara fastigheter för ett i sammanhanget ganska litet belopp till salu. 

– Vi har totalt sett sex fastigheter till salu i Klövern. Det är två i Eskilstuna, två i Borås, och två i Växjö. De håller vi på och utveckla och sälja, utöver det finns det ingenting, säger Arnhult.

Enligt Arnhult har renodlingen förnyat beståndet, som numera består av 400 fastigheter.

– Vi moderniserar och koncentrerar oss i Sverige och expanderar vi utomlands i moderna kontor, så vi får en yngre fastighetsportfölj, säger han.

– Vår genomsnittliga fastighet i Klövern är från år 2000.

Enligt Arnhult har bolaget även kommit att bli ett av de mest renodlade på börsen.

– Fabege och Hufvudstaden är mer renodlade men jag skulle gissa att vi är nummer tre, säger han.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev