Delårsrapporter
Arnhult om den rekordlåga belåningsgraden
Publicerad: 12 februari 2020, 15:26
Rutger Arnhult, vd på Klövern, säger till Fastighetsnytt att bolaget ska ligga kvar på dagens rekordlåga belåningsgrad. Foto: Klövern
Klöverns förvaltningsresultat förbättrades och belåningsgraden föll till en rekordlåg nivå. Klöverns vd Rutger Arnhult ger sin syn på detta och berättar om sin revanschlust kopplat till bolagets USA-äventyr.
Klöverns förvaltningsresultat ökade med 9 procent 2019 till 1 462 miljoner kronor (1 344).
Belåningsgraden uppgick till 50 procent vid utgången av året (56), vilket är den lägsta nivån sedan bolaget grundades 2002. Historiskt sett har belåningsgraden ofta legat kring eller över 60 procent, framförallt innan 2015.
Många har undrat vad vi gör där borta
Den främsta orsaken till att nivån sjunkit under året är att bolaget släppt foten på gasen och nettosålt fastigheter under året. Bland annat avyttrades större bestånd i Karlstad och Örebro.
– Vi sålde fastigheter för fem miljarder och köpte bara för en miljard, säger Arnhult till Fastighetsnytt.
Läs även: Hela bokslutsrapporten
Klöverns aktie stigit över 80 procent det senaste året. En bidragande orsak till detta är antagligen att marknaden bekymrar sig mindre över bolagets skuldsättning. Klövern är hursomhelst nöjda med dagens nivå.
– Det är inte så att vi kommer dra upp den igen utan vi kommer ligga här, säger Arnhult.
Sticker ut hakan kring USA
Klöverns utlandsportfölj utgjorde vid årsskiftet 12 procent av det totala fastighetsvärdet och väntas fortsätta växa enligt Arnhult. Både genom förvärv men också i takt med att projekten i New York och Köpenhamn färdigställs.
Rutger Arnhult skriver i bokslutet att den totala investeringen för projekten på Manhattan beräknas uppgå till knappt 3 miljarder kronor med en bedömd potentiell utvecklingsvinst om drygt 2 miljarder kronor.
– Jag är helt säker på att det kommer falla in eftersom jag annars inte skulle våga skriva det. Alla kommer syna mig, och det är det jag vill för det kommer bli så kul att visa det. Många har undrat vad vi gör där borta, säger Arnhult.
Om alla planer går i lås så kommer Klöverns bestånd att vara värt 11 miljarder kronor i New York och Köpenhamn. Därutöver kan det komma förvärv.
– Vi jagar hela tiden i båda marknaderna. Vi kommer inte jaga i en massa nya marknader utan det är framför allt i Köpenhamn och på Manhattan som vi söker nya objekt. Vi vill bli större där, säger Arnhult.
Styrelsen föreslår att utdelningen höjs till 0,50 kronor per stamaktie (0,46).
Klöverns B-aktie backar 6 procent på onsdagseftermiddagen. Aktien hade stigit ungefär lika mycket dagarna innan rapporten, möjligen som en följd av upptrissade förväntningar efter andra starka bokslut i sektorn.