fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Analyshusen om fastighetsbolagens rapporter hittills

Publicerad: 10 juli 2023, 09:31

Foto: Getty Images

Kepler Cheuvreux och Danske Bank har uppdaterat sina estimat på några av de fastighetsbolag som rapporterade under förra veckan.

Ämnen i artikeln:

SvepetKepler CheuvreuxDanske Bank

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Kepler Cheuvreux har höjt riktkursen för Catena och sänkt för en trio andra. Danske Bank står samtidigt fast vid sina rekommendationer för Diös och Fabege, men sänker riktkursen något för det förstnämnda bolaget.

Läs även: Inför rapportperioden: Detta ska du hålla koll på

Catenas rapport för det andra kvartalet var något bättre än vad Kepler Cheuvreux förväntat sig skriver analyshuset.

"Med förvärvet av fastighetsutvecklaren Bockasjö anser vi att man kan få ut mer av den imponerande projektportföljen. Därför höjer vi vår riktkurs, trots FFO-minskningar på 3,5 procent", resonerar man.

Läs även: Därför har kreditbetyg blivit en belastning: ”Allt kommer med ett pris”

Kepler Cheuvreux ser fortfarande logistik som ett bra segment och premievärderingen är väl motiverad anser analyshuset. Kepler Cheuvreux upprepar rekommendationen köp och höjer riktkursen till 469 kronor (450).

För Diös ser Kepler Cheuvreux fortfarande en nedåtrisk för fastighetsvärden under andra halvåret, men analyshuset förväntar sig samtidigt att Diös behåller låneandelen av fastighetsvärdet 2023-2025 under maxmålet på 55 procent.

Läs även: Högre räntor längre – så påverkas fastighetsbolagen

Kepler Cheuvreux skriver vidare att refinansieringen ser hanterbar ut givet att bolaget har över 80 procent finansierat via bank, men att räntekänsligheten är fortsatt hög.

Analyshuset poängterar dock att man ser Diös åtgärder under andra kvartalet som "stödjande".

"Värderingen är inte krävande men ytterligare klarhet om styrräntor behövs för en trigger", skriver Kepler Cheuvreux som upprepar rekommendationen behåll men sänker riktkursen till 73 kronor (75) för Diös.

Danske Bank skriver å sin sida att Diös har en stark historik av att öka återkommande intäkter och att höja utdelningen, men att stigande finansieringskostnader nu utmanar detta.

"Vi tror att bolagets portfölj är mer motståndskraftig än många av kollegornas, men vi finner värderingen rättvis", skriver Danske Bank som upprepar rekommendationen behåll och sänker riktkursen något till 75 kronor (80).

Läs även: Så ska Nrep göra Klövern till Sveriges nya bostadsjätte

Vidare bland bolagen upprepar Kepler Chevreux rekommendationen köp för Fabege och sänker riktkursen marginellt till 97 kronor (98) efter rapporten för det andra kvartalet:

"En rapport som överträffade våra underliggande vinstförväntningar med 9 procent. Räntorna har dock ökat sedan sist, vilket resulterar i en negativ påverkan på vår förväntade FFO", skriver Kepler Cheuvreux.

Fabeges marginal var överraskande stark under andra kvartalet och analyshuset har höjt sina antaganden framöver, uppger man.

Danske Bank konstaterar i sin tur att Fabeges aktieutveckling har laggat efter konkurrenterna i sektorn, trots en starkare balansräkning, längre leasingtid och en längre genomsnittlig räntebindning än för snittet i sektorn.

"Vi är fortfarande övertygade om att aktien kommer att överträffa marknaden", skriver Danske Bank som upprepar sin köprekommendation och sin riktkurs om 120 kronor.

För NP3 behåller Kepler Cheuvreux rekommendationen köp efter att rapporten för det andra kvartalet inkommit mer eller mindre som förväntat, trots något större negativa omvärderingar av fastigheter.

"Vi sänker vår riktkurs från 225 till 223 kronor och upprepar köp", skriver analyshuset.de

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev