Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Akelius vd: ”New York, Boston och Paris har särskilt bra utveckling”

Publicerad: 1 augusti 2022, 06:33

Ralf Spann, vd Akelius.

Foto: Getty Images, Akelius

Hyresmarknaderna har utvecklats starkt i Akelius storstäder och postcovid har vänt situationen uppåt. Nästa steg blir att utöka beståndet i befintliga och nya städer.


Ämnen i artikeln:

Akelius

– Minskade covid-19-effekter har haft positiv påverkan på hyresintäkter, till exempel i New York. Den starkare marknaden främjar ökningen av nyuthyrningshyror, minskar hyresrabatter och resulterar i högre uthyrningsgrad, säger bolagets vd Ralf Spann i rapporten.  

Hyresintäkterna ökade med drygt 45 procent under kvartalet och bolaget förväntar sig ökande positiva effekter på hyror från inflationen, genom hyresindexering under det kommande året. 

Läs även: Akelius säljer sitt teknikbolag

Fokus på att lyfta det operativa kassaflödet med hjälp av uppgraderingsprojekt och kostnadskontroll kvarstår. 

– Detta, i kombination med en stark hyresmarknad, ökar det jämförbara driftöverskottet avsevärt. New York, Boston och Paris har särskilt bra utveckling för tillfället.

Under andra kvartalet ökade driftöverskottet till 36 (24). Under perioden förvärvades 1 110 lägenheter i Boston, Washington, Ottawa och Toronto för 321 miljoner euro. Planen är att utöka fastighetsbeståndet i befintliga och nya städer.

– Marknadsförutsättningar och möjligheter att förvärva fastigheter avgör takten.

Under kvartalet sjönk nettoresultatet efter skatt till -19 (161) då koncernens resultat har omräknats på grund av avvecklade verksamheter i fjol. Nettoskulden uppgick till 890 miljoner euro och det finns inga planer på att öka belåningsgraden. 

Vakansgraden minskade från 13,8 till 11,3 procent under de senaste tolv månaderna. 

– Lägre andel lägenheter under uppgradering, slutförandet av projekt och stark hyresmarknad är de främsta drivkrafterna bakom den goda utvecklingen.

Vid inkludering av förvärvade fastigheter sjönk vakansen till 10,4 procent, vilket uppges vara i linje med målet om att förvärva fastigheter med hög uthyrningsgrad.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Akelius

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.