torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Delårsrapporter

Akelius säger upp personal i Berlin

Publicerad: 4 maj 2020, 12:23

Akelius-ägda hyresrätter i Stockholm. Foto: Akelius

Akelius säger upp 58 personer som en direkt följd av hyresstoppet i Berlin. Det framgår av kvartalsrapporten, som även visar att hyresintäkterna minskade i april till följd av covid-19.

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Berlins politiker har beslutat att införa tuffa hyresregleringar för att få stopp på de senaste årens kraftiga hyresökningar. Det slår mot Akelius affärsmodel, som till stor del går ut på att renovera bostäder och därefter höja hyran.

Akelius vd Pål Ahlsén har inte mycket till övers för de styrande i Berlin.

Läs även: Berlins politiker klubbar igenom hyrestak 

– Akelius säger därför upp 58 anställda som arbetslett renoveringar av bland annat hissar, balkonger och lägenheter. Ett väldigt smärtsamt beslut, som vi sköt på in i det sista med förhoppningen att politiker skulle ta sitt förnuft till fånga. Det gjorde de inte, säger han i vd-ordet.

Lägre hyresintäkter

Akelius hyresintäkter minskade till 118 miljoner euro i det första kvartalet från 129 miljoner euro under motsvarande period förra året. Nedgången förklaras av att bolaget sålt av fastigheter för att stärka balansräkningen. För jämförbara enheter steg hyresintäkterna med 7 procent.

Samtidigt verkar bolaget ha börjat känna av effekterna från covid-19.

– Hyresinbetalningar för aprilhyran var 3 procentenheter lägre än normalt, vilket är en trolig effekt av Coronapandemin, säger Ahlsén.

Driftsöverskottet minskade till 62 miljoner euro i kvartalet (65). För jämförbara fastigheter steg dock driftsöverskottet 12 procent. 

Svårare värdera fastigheter

Enligt Ahlsén är det i nuläget svårt i att uppskatta hur coronaepedimin kommer slå mot fastighetsvärden.

– Vad som emellertid är helt klart är att fastighetsvärderingar under de kommande kvartalen kommer vara behäftade med större osäkerhet än normalt, eftersom transaktionsvolymer sjunker, minskar även jämförbara fastighetstransaktioner, säger han.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev