Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Akelius höjer hyresprognos efter domstolsutslag

Publicerad: 3 maj 2021, 08:23

Pandemin har slagit mot Akelius men vd Rolf Spann tror på en förbättring i höst

Akelius redovisar ett ökat driftsöverskott för det första kvartalet och höjer hyresprognosen för helåret efter ett domstolsutslag. Delårsrapporten visar även att pandemin slagit mot intäkterna.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Hyresintäkterna ökade till 125 miljoner euro från 118 miljoner i det första kvartalet förra året. Hyresintäkterna i jämförbart bestånd minskade dock med 0,1 procent beroende på sänkta hyror till följd av pandemin. Driftsöverskottet landade på 67 miljoner euro (63). 

Förra året beslutade Berlins politiker om en hyresreglering. Akelius har tidigare förutspått att denna skulle minska bolagets hyresintäkter med 23 miljoner euro under året. Den prognosen är dock inte längre aktuell efter att landets högsta instans ogiltigförklarat beslutet.

Läs även: Roger Akelius: ”De goda tiderna är förbi”

”Tysklands högsta domstol har fastslagit att Berlins nya hyresreglering är olaglig. Bolaget antog ursprungligen att hyresintäkter för 2021 skulle bli EUR 23 miljoner lägre, vilket nu inte kommer ske”, säger Akelius vd Rolf Spann i rapporten.

Pandemin slår mot intäkter

Coronapandemin medfört att efterfrågan minskat på hyreslägenheter i USA och London. Akelius har med anledning av detta gett rabatter och sänkt hyror i dessa geografier för att undvika vakanser.

”Ettårskontrakt i påverkade städer möjliggör en snabb förbättring av hyresnivåer när marknaderna förbättras”, kommenterar Rolf Spann.

Läs även: Akelius flaggar för kraftigt reducerad personalstyrka

De minskade hyresintäkterna har medfört att hyrorna minskat med 0,1 procent i jämförbart bestånd. Utvecklingen väntas dock vända senare i år.

”Akelius förväntar sig att marknaderna förbättras från och med det tredje kvartalet”, skriver Rolf Spann.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.