Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Delårsrapporter

Akademiska Hus skriver ned fastighetsvärdet med 1,7 miljarder

Publicerad: 24 oktober 2022, 12:34

Akademiska Hus tvingas i sin delårsrapport för januari till september justera ned marknadsvärdet på fastighetsportföljen med 1,7 miljarder kronor för senaste kvartalet.

Ämnen i artikeln:

SvepetAkademiska Hus

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Akademiska Hus hyresintäkter uppgick till 5 115 mkr (4 898) och driftöverskottet landade på 3 897 mkr (3 610). Resultatet före värdeförändringar och skatt uppgick till 3 357 mkr (3 210).

Bolagets bedömda fastighetsvärde har justerats ned i kvartalet med 1,7 miljarder kronor vilket enligt ett pressmeddelande beror på "stigande räntor och osäkerheten i marknaden".

Resultatet före skatt uppgick till 8 135 mkr (11 725) och periodens resultat till 6 460 mkr (9 738).

Under 2022 har Akademiska Hus sålt fastigheter till ett värde om 714 miljoner kronor (2 264).

För kvartalet uppgick värdeförändringarna i fastighetsportföljen till -1 654 Mkr (2 092).

– De oroliga tiderna fortsätter att prägla fastighetsbranschen och samhället i stort. Därför är det extra värdefullt att vi har en robust och flexibel organisation som kan hantera de utmaningar som uppstår. Vi har sedan länge en prissäkringsstrategi där vi successivt säkrar upp elpriset. Det gör att vi kan dämpa kostnadsökningen, men trots detta, när marknadspriserna stiger kommer vårt och kundernas elpris att påverkas uppåt. Likt de flesta fastighetsbolag har vi också en klausul i våra hyresavtal som innebär att hyrorna räknas upp med inflationen mätt i KPI. Vi förstår att lärosätena, liksom andra hyresgäster, kan påverkas mycket av detta. Det innebär att det blir än viktigare att vi stöttar kunderna i lokaleffektivisering och andra områden som påverkar deras kostnader, säger Caroline Arehult, vd för Akademiska Hus, i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev