Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Vonovias bud kan bli slutordet i striden om Victoria Park

Publicerad: 3 Maj 2018, 05:09

Bild: Riksbanken

Den tyska hyresfastighetsbjässen Vonovia lägger ett kontantbud på Victoria Park som värderar bolaget till knappt 9,6 miljarder kronor och bjuder därmed över amerikanska Starwood, som nu kan komma att dra tillbaka förra månadens bud.


Ämnen i artikeln:

Starwood Capital GroupVictoria Park FastigheterVonovia

Den tyska hyresfastighetsbjässen Vonovia lägger ett kontantbud på Victoria Park som värderar bolaget till knappt 9,6 miljarder kronor och bjuder därmed över amerikanska Starwood, som nu kan komma att dra tillbaka förra månadens bud. En analytiker som Fastighetsnytt talat räknar inte med några ytterligare bud och Vonovia kan därmed komma att lägga beslag på hela Victoria Park.

Vonovia bjuder 38 kronor per stamaktie av serie A eller B samt 316 kronor per preferensaktie i Victoria Park. Den amerikanska private equity-firman Starwood bjöd i början av april 34,40 kronor per stamaktie, vilket senare justerats ned till 34 kronor efter en utdelning på 40 öre per aktie, och 315 kronor per preferensaktie.

Victoria Park har tillsatt en budkommitté, som endast består av två oberoende ledamöter eftersom de sex övriga är jäviga då dessa på ett eller annat sätt förbundit sig att acceptera antingen Starwoods eller Vonovias bud. Budkommittén rekommenderar ägarna att acceptera budet från Vonovia. Bolaget planerar även att senast 24 maj publicera ett värderingsutlåtande från en utomstående bedömare.

Aktieägare med ett sammanlagt innehav om 24,96 procent av rösterna har åtagit sig att acceptera dagens bud. Dessutom har ägare ställt ut en mängd köpoptioner och med hjälp av dessa kan Vonovia komma upp i 37,31 procent. Erbjudandet är villkorat av man får en majoritet av rösterna. Tidigare har ägare med 31,5 procent av rösterna förbundit sig att acceptera Starwoods bud.

Pareto Securities analytiker Johan Edberg tror att Vonovia kommer få en majoritet av ägarna bakom sig och kan även komma att lägga beslag på resten av bolaget om Starwood inte spjärnar emot. Starwood har tidigare sagt att man kan komma att dra tillbaka sitt erbjudande om det kommer in ett högre bud.

”Jag tror att Starwood antingen kommer sälja aktierna eller ligga kvar med 31,5 procent. När det här lagt sig kommer det antingen vara två ganska stor ägare, som får fundera på vad man ska göra med bolaget, eller alternativt en riktigt stor ägare som kanske har möjlighet att göra ett inlösenförfarande”, säger Edberg.

En talesperson för Starwood säger till Fastighetsnytt att man i nuläget inte har några kommentarer om hur man tänker agera.

Vonovias bud på stamaktierna innebär en premie på nästan 20 procent jämfört med stängningskursen den sista handelsdagen innan Starwoods bud. Paretos Johan Edberg tror inte att några ytterligare uppvaktningsförsök är att vänta.

”Det är klart att det kan finnas någon som vill betala ännu mer men jag skulle inte betta på det.” säger han.

Victoria Parks B-aktie stiger 8 procent på torsdagseftermiddagen till kursen 38,40 kronor. Att den handlas någon procent över budnivån indikerar att det finns spekulationer om att sista ordet inte är sagt än.

Vonovia har tidigare gjort ett par förvärv i Österrike men det här är det andra försöket att ge sig in på en marknad utanför det egna språkområdet. Bolaget, som äger nästan 400 000 hyresrätter i Tyskland, har tidigare gett sig in i ett strategiskt samarbete i Frankrike. Victoria Park äger knappt 14 000 lägenheter.

“Vi ser framemot att göra vårt inträde på den svenska marknaden, och vi är särskilt glada över att vi har identifierat Victoria Park som ett företag som följer samma affärsprinciper som oss”, säger Vonovias vd Rolf Buch.
Fastighetsbolagets aktie backar 2,3 procent på Frankfurtbörsen.

Styrelseordförande Peter Strand samt styrelseledamöterna Anders Pettersson och Lennart Sten har åtagit sig att acceptera dagens bud, som har en preliminär acceptansperiod 25 maj till 18 juni. Även Östersjöstiftelsen, där styrelseledamoten Henrik Bonde är anställd som placeringsdirektör, har åtagit sig att acceptera erbjudandet.

Sedan tidigare är det känt att styrelseledamöterna Greg Dingizian och Isabelle Wikner oåterkalleligen åtagit sig att acceptera budet från Starwood.

Victoria Parks styrelse har tidigare rekommenderat aktieägarna att inte acceptera Starwoods bud avseende stamaktierna. Däremot ställde man sig positiv till budet på preferensaktierna. I nuläget förkastas dock även det budet till förmån för Vonovias marginellt högre erbjudande.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.