Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Vinst för kvartalet 2,1 miljarder före skatt

Publicerad: 12 oktober 2016, 10:34

Henrik Saxborn är vd på Castellum.

Foto: Castellum.

Castellum inleder i vanlig ordning rapportperioden och redovisar ett driftnetto på 967 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det är en ökning jämfört med motsvarande kvartal ifjol då driftnettot låg på 597 miljoner kronor men då ska man ha i åtanke att bolaget tillträdde Norrporten under juni månad och det aktuella kvartalet därför inkluderar Norrporten.


Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Castellum inleder i vanlig ordning rapportperioden och redovisar ett driftnetto på 967 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det är en ökning jämfört med motsvarande kvartal ifjol då driftnettot låg på 597 miljoner kronor men då ska man ha i åtanke att bolaget tillträdde Norrporten under juni månad och det aktuella kvartalet därför inkluderar Norrporten. Jämförelse med tidigare år är därför i det närmaste omöjlig, i synnerhet med tanke på det som Henrik Saxborn skriver i sitt vd-ord:

”Det tål också att upprepas att den fulla effekten av Norrporten först realiseras 2017 eftersom förvärvet ägde rum i mitten på juni.”

Att försöka jämföra med tidigare kvartal eller extrapolera på tredje kvartalet känns således ganska meningslöst men vi kan enkelt konstatera att Castellum har blivit ett betydligt större bolag och alla siffror bär karaktär av det.

Förvaltningsresultatet för kvartalet uppgår till 672 miljoner kronor och lägg därtill en positiv värdeförändringseffekt om 1 449 miljoner kronor i beståndet samtidigt som värdeförändringar i derivatportföljen är i princip obefintliga så blir resultat före skatt hela 2,1 miljarder kronor för kvartalet. Det är lite mer än vad Castellum tjänade in före skatt för de tre första kvartalen 2015, men vi skulle ju inte jämföra.

Innan fusionen med Norrporten var Castellum ett mycket robust fastighetsbolag och det var även Norrporten så det finns ingen anledning att tro annat än att man, när bolagen är fullt integrerade och sparåtgärder och fastighetsförsäljningar är genomförda, blir ett till och med ännu starkare bolag. Fastighetsvärdet vid tredje kvartalets utgång låg på 74,2 miljarder kronor och alla nyckeltal är mycket starka eller vad sägs om soliditet 34,8 procent, räntetäckning 3,6 gånger räntekostnaderna och belåningsgrad 53 procent. Lägg därtill en överskottsgrad på 71 procent och bilden av ett välmående fastighetsbolag blir komplett.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.