Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Victoria Parks styrelse bekräftar bild av snålt bud

Publicerad: 13 April 2018, 11:49

Bild: Victoria Park

Victoria Parks styrelses njugga inställning till Starwoods bud bekräftar synen att det är snålt tilltaget och kan ge en eventuell konkurrerande budgivare råg i ryggen. Samtidigt kan det bli aktuellt att slå samman Victoria Park och konkurrenten D. Carnegie i framtiden


Victoria Parks styrelses njugga inställning till Starwoods bud bekräftar synen att det är snålt tilltaget och kan ge en eventuell konkurrerande budgivare råg i ryggen. Oavsett hur ägandet fördelar sig framöver kan det dock bli aktuellt att slå samman Victoria Park och konkurrenten D. Carnegie i framtiden. Det säger analytiker till Fastighetsnytt.

Victoria Parks styrelse meddelade på fredagen, med stöd av ett värderingsutlåtande från Handelsbanken Capital Markets, att Starwoods bud på bolagets stamaktier är för lågt. Däremot anser man att budet på preferensaktierna bör accepteras. I början av månaden meddelade Starwood att man bjuder 34,40 kronor för Victoria Parks A- och B-aktier och 315 kronor per preferensaktie. Budet värderar Victoria Park till 8,7 miljarder kronor, varav budet på stamaktierna utgör 8,4 miljarder
”Man får ytterligare ett argument för att det här budet, precis som jag också har trott, har varit lite snålt. Då finns detta i alla fall en rationell orsak för någon annan att komma in och lägga ett högre bud”, säger en analytiker som vill vara anonym.
Den troligaste budgivaren är D. Carnegies huvudägare Blackstone men även andra aktörer såsom exempelvis det tyska bostadsbolaget Vonovia, som expanderar utomlands, skulle kunna vara aktuella. Analytikerns huvudscenario är dock att bolaget förblir på börsen.
Att styrelsen ställde sig bakom den del av budet som avsåg preferensaktierna är rationellt enligt analytikern då inlösenvillkoren för dessa successivt försämras över tid.
Pareto Securities analytiker Johan Edberg bedömer dock fortsatt att sannolikheten för konkurrerande bud är högt. Oavsett utgången av en sådan maktkamp skulle värdet på Victoria Park och D. Carnegie, som bägge ägnar sig åt att köpa och renovera hyresrätter, kunna höjas genom att de närmar sig varandra eller går ihop.
”Alla inblandade skulle nog vinna på någon form av samarbete mellan D. Carnegie och Victoria Park i längden. Det är här två starka konkurrenter som egentligen skulle vilja ha samma objekt”, säger han.
”Så långsiktigt är det en möjlighet att, oavsett vilka som är huvudägare i Victoria Park och D. Carnegie, slå de här påsarna ihop på något sätt.”
Ett möjligt scenario är enligt Edberg att Starwood lägger beslag på en andel av Victoria Park för att i ett senare skede delta i någon form av konsolidering. Starwood meddelade i mars att man köper upp till 26 procent av Österrikiska CA Immo.
”Det skickar ett budskap att ‘vi vill ha en corner men vi behöver inte nödvändigtvis äga och kontrollera ett bolag fullt ut’. Om man tar det som ett referensbud då kan jag tänka mig att man är nöjd med 31 eller 35 procent av Victoria Park”, säger han.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.