Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Vectura vidgar sina vyer

Publicerad: 10 april 2019, 12:30

Vecturas motto sedan starten har varit att skynda långsamt men bolaget har alla förutsättningar att öka tillväxttakten och sneglar även på möjligheten att bredda sig till andra samhällsfastigheter vid sidan av äldreboenden. Det säger det Investorägda fastighetsbolagets vd Susanne Ekblom till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

InvestorVectura Fastigheter

Vecturas motto har sedan starten varit att skynda långsamt men bolaget har alla förutsättningar att öka tillväxttakten, och sneglar även på möjligheten att bredda sig till andra samhällsfastigheter vid sidan av äldreboenden. Det säger det Investorägda fastighetsbolagets vd Susanne Ekblom till Fastighetsnytt.

Vectura, som grundades i slutet av 2012, har vuxit fastighetsvärdet med en knapp miljard per år de senaste åren till 5,9 miljarder kronor vid utgången av det fjärde kvartalet 2018. Bolaget har även en projektportfölj på omkring 2,5 miljarder kronor.

När Susanne Ekblom talar om tillväxt så använder hon ord som kontrollerat, eftertänksamt och gediget. Det är inte uteslutet att göra förvärv men absoluta huvudfokus ligger på att växa verksamheten organiskt.

Samtidigt medför bolagets stabila finanser enligt Ekblom att det inte finns några hinder om bolaget skulle vilja öka takten framöver.

– Vår affärsplan är att ha 10 miljarder i fastighetsvärde om 2,5 år, men om tillväxttakten skulle gå rasande fort och värdet skulle bli vara 14 miljarder så går det naturligtvis också bra, säger hon.

Tillväxten kan ske genom att bolaget breddar sig till nya typer av fastigheter vid sidan av äldreboenden, där huvudfokus ligger idag.

– Vi har börjat bygga förskolor, LSS boenden, storkök och vi kommer att titta närmre på andra samhällsfastigheter såsom till exempel skolor. Företaget är redo för nästa steg. Vi har tidigare varit ganska försiktiga, men nu ser vi att vi är mogna för acceleration.

Ekblom poängterar att bolagets långsiktiga perspektiv är i samklang med kommunernas, som hyr in sig på Vecturas äldreboenden.

– Vi har ett långsiktigt perspektiv, ingen exitstrategi och det perspektivet delas också av Investor, som äger Vectura genom Patricia Industries.

Behovet av äldreboenden kommer öka framöver till följd av en åldrande befolkning. Enligt Susanne Ekblom har Sverige ett behov av mer än 500 äldreboenden de kommande 8-9 åren. Vectura och liknande aktörer bör därför ha tillräckligt att göra.

Vectura hoppas dock kunna skapa långa relationer till kommuner där byggandet av ett äldreboende kan följas upp med andra typer av projekt.

– Jag tror att det kan bli bra för en kommun att få en partner. Att man krokar arm tillsammans. Jag tror på det.

Ny boendeform nu i april
Vectura har även förhoppningar på en ny typ av boende, kallat biståndsbedömt trygghetsboende, vilket är ett slags mellanting mellan äldreboende och vanligt trygghetsboende. I äldreboenden finns bara personer som kommunen bedömt har ett stort vårdbehov. Trygghetsboende däremot är en slags hyresrätt för äldre där det finns en del personal som bistår på olika sätt.

Den nya boendeformen, som Vectura har utvecklat ett koncept för kallas Merhem. Tanken är att erbjuda personer som inte direkt ”passar in” i de andra två kategorierna ett hem och slippa vara lika beroende av hemtjänst.

Kommunerna har rätt att inrätta biståndsbedömda trygghetsboenden från och med april i år.

Ett annat område som bolaget gett sig in på är kontor för bolag verksamma inom life-science, det vill säga bioteknik, läkemedel och liknande. Det är dock inte där man ser den huvudsakliga tillväxten i nuläget men det kan komma att bli ökat fokus på det längre fram.

Med Scania som ledstjärna
Vectura lägger mycket kraft på förbättrade processer för sina husprojekt. Förebilderna hittar man i fordonsindustrin.

– Vi har satsat supermycket på utveckling 2018, verkligen varenda komponent. Du vet som Scania gör, à la Toyota. Varför inte?, säger Ekblom.

Vectura lägger bland annat mycket vikt vid att alla utrymmen ska ha ett uttalat syfte.

– Vi har sett till att varje legobit i ett hus är tydligt väldefinierad och så kan du sätta ihop legobitarna lite som du vill. Vi har tänkt igenom ytorna så att vi använder de så smart som möjligt. Vill man ha lite större så har vi sett till att det går att göra men att den ytan som tillkommer ska vara verkligt kvalitativ yta.

Ekblom har ett förflutet från just Scania, som Investor för övrigt var storägare i tills bolaget sålde sin andel till Volkswagen 2008. Hon jobbade i olika roller på Scania från 1999 tills hon tog klivet över till SVT 2006.

På SVT genomförde hon i egenskap av ekonomichef ett tufft omstruktureringsprogram eftersom det saknades pengar i verksamheten. Planen var att dra ner kostnaderna med 250 miljoner kronor per år, vilket enligt Ekblom resulterade i att 500-600 personer av 2 000 fick gå.

Lärdomarna från det erkänt välskötta verkstadsbolaget Scania kom väl till pass när hon skulle strama upp verksamheten och ändra ekonomistyrningen på SVT.

– Det är ett kanonföretag. Ska jag vara ärlig så förstod jag nog inte vidden av allt jag lärt mig på Scania förrän jag kom till SVT.

Under 2011 fick Ekblom erbjudande om att bli CFO på Investor. Året efter fick hon i uppdrag att, tillsammans med Lennart Johansson som numera är styrelseledamot i Vectura, bygga upp ett fastighetsföretag åt Investor. Det blev startskottet för Vectura där Ekblom tog över vd-rollen 2015.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

InvestorVectura Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.