Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Vasakronans överskottsgrad sjunker

Publicerad: 7 November 2014, 13:38

Vasakronan redovisar ett driftnetto på 1 066 miljoner kronor för årets tredje kvartal, 53 miljoner lägre än för motsvarande kvartal ifjol. Det förklaras av att hyresintäkterna har sjunkit med 55 miljoner samtidigt som kvartalets fastighetskostnader endast sjunkit med 2 miljoner kronor, huvudsakligen då driftkostnaderna har ökat och fastighetsadministrationen har blivit dyrare än den var under fjolårets tredje kvartal.


Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

Vasakronan redovisar ett driftnetto på 1 066 miljoner kronor för årets tredje kvartal, 53 miljoner lägre än för motsvarande kvartal ifjol. Det förklaras av att hyresintäkterna har sjunkit med 55 miljoner samtidigt som kvartalets fastighetskostnader endast sjunkit med 2 miljoner kronor, huvudsakligen då driftkostnaderna har ökat och fastighetsadministrationen har blivit dyrare än den var under fjolårets tredje kvartal.

Överskottsgraden, det viktiga lönsamhetsmåttet, faller som ett resultat av detta, om än marginellt, med 0,8 prcocentenheter till 72,5 procent. Tack vare ett förbättrat räntenetto ökar dock förvaltningsresultatet, med 22 miljoner kronor, till 736 miljoner för kvartalet. Värdeförändringarna i fastighetsbeståndet är positiva om 811 miljoner kronor, jämfört med 470 miljoner ifjol, men då undervärdena i Vasakronans derivatportfölj ökar med 603 miljoner kronor sjunker vinst före skatt med hela 323 miljoner kronor till 931 miljoner för kvartalet.

Vasakronan är som bekant Sveriges största fastighetsbolag och det samlade fastighetsvärdet uppgick vid kvartalsskiftet till 90,4 miljarder kronor. Lägger man till övriga tillgångar hamnar balansomslutningen på 96,8 miljarder varav det egna kapitalet står för 35,4 miljarder och soliditeten är således 36,6 procent. Räntetäckningen hamnar på 3,2 gånger räntekostnaderna och belåningsgraden på 50 procent.

Hela rapporten kan du läsa här.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Vasakronan Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.