Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Varning för USA

Publicerad: 1 februari 2016, 00:00


USA är världens viktigaste land. Mäter vi andel av global export och import toppar de tabellen, följt av euroområdet och Kina. Därför är det viktigt att ha koll på de amerikanska trenderna och just nu ser min amerikanska tillväxtindikator ganska skakig ut.

Värst är det för industriproduktionen. Mätt som kvartalsgenomsnitt ligger den 0,9 procent under samma nivå för ett år sedan. För ett år sedan låg den på starka 4,5 procent. Vad har hänt? Två faktorer: Oljan har rasat och dollarn har stigit. Det låga oljepriset har slagit ut amerikansk oljeproduktion, eftersom den nya dyra tekniken med horisontell borrning kräver ett oljepris på drygt dubbla dagens nivå.

Därtill har den starka dollarn dragit ner exporten och industriproduktionen. Dollaruppgången är 30 procent mot euron, men dubbelt det mot rader av viktiga tillväxtmarknader. Det här har fått USA:s viktiga inköpschefsindex att falla från 55 för ett år sedan, till 48 idag. Det är en av de fem kraftigaste nedgångarna de senaste trettio åren. Gränsen för expansion går vid 50.

Den inhemska konsumtionen ser däremot bättre ut. Bilförsäljningen växer kring 6 procent i årstakt och har gjort så de senaste åren. Även bostadsbyggandet växer starkt, kring tio procent per år. Däremot har detaljhandeln dämpats, från 3,9 procent för ett år sedan, till 1,2 procent idag. Det visar att även konsumtionen försvagats i takt med att dollarn stigit.

Tillväxtstatistiken ger därför inte grund för ytterligare räntehöjningar, vilket riskerar att försvaga dollarn. Förra året, när spekulationerna om räntehöjningar tog fart pressades nämligen dollarn uppåt. Om de nu uteblir faller den troligen tillbaka. För Stockholmsbörsens bolag skulle det inte vara goda nyheter.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.