Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Varning för grekisk exit

Publicerad: 19 april 2015, 00:00


Uttalanden de senaste veckorna, från både grekiska regeringen och eurozonens företrädare är djupt oroande. Till skillnad från 2012 går de flesta kommentarer idag ut på att eurozonen skulle klara ett grekiskt utträde. Det gäller båda sidor. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Det ser vi om vi granskar skillnaderna i långa obligationsräntor mellan olika euroländer.

Mäter vi mot ankaret i systemet, den tyska tioåriga obligationsräntan, ligger grekerna i topp, med en ränta som är 12,6 procent högre. Differensen har ökat vecka för vecka sedan september 2014, då ett nyval växte fram som en risk, som sedan blev en ny regering, som sedan blev dagens kaos.

Inte något land har samma låga ränta som tyskarna. Närmast ligger välskötta och spartrogna länder, som Finland, Holland och Österrike, med en ränta som är drygt 0,1 procent högre, vilket även gäller ”nästan eurolandet” Danmark. Därefter kommer Frankrike med en ränteskillnad på 0,3 procent, följt av kämpen Irland på 0,6 procent (som låg på 12 procent 2011). Går vi vidare och granskar övriga före detta krisländer, kan konstateras att Spanien har plus 1,3 procent, vilket även gäller Italien, medan Portugal ligger 1,8 procent högre.

Skillnaderna mot den tyska räntan kan tyckas försumbar, men är det inte. Perioden 2006-2007 var nämligen differensen noll. Då ifrågasatte ingen placerare eurozonens hållbarhet. Om Grekland nu väljer att lämna, visar differenserna att nästa attack kommer att riktas mot Portugal. Därefter dras ofrånkomligen Spanien och Italien in. Även om räntorna rasat markant från toppen 2011, visa differensen mot tyskarna, att placerarna inte betraktar deras obligationer som helt säkra.

Eurozonen stabilitet bygger på att alla inblandade kastat nyckeln, att det inte finns någon väg ut. Om vi hittar den för Grekland, så är porten öppnad. Då faller hela fästningen. Det ser marknadskrafterna till. Mot den här bakgrunden är de uttalanden som görs om en grekisk exit djupt oroande. Det tycker även placerarna, för räntedifferensen mot Tyskland i samtliga länder har de senaste tre veckorna börjat öka.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.