Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

”Världen ser annorlunda ut” – Ingves om räntebeskedet

Publicerad: 11 februari 2016, 13:51

Stefan Ingves.

Foto: Maria Nordlander.

Riksbanken sänker reporäntan med ytterligare 15 baspunkter och nu ligger den på -0,5 procent. En sänkning som av vissa var väntad men verkar ha tagit andra på sängen, åtminstone storleken på sänkningen. Se en intervju med Riksbankschef Stefan Ingves här.


Ämnen i artikeln:

Stefan IngvesReporäntanRiksbanken

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Riksbanken sänker reporäntan med ytterligare 15 baspunkter och nu ligger den på -0,5 procent. En sänkning som av vissa var väntad men verkar ha tagit andra på sängen, åtminstone storleken på sänkningen. 15 punkter är egentligen ingen stor sänkning men med tanke på de extremt låga nivåer som räntan legat på de senaste åren så är det en relativt stor sänkning.

– Det är dock signaleffekten som är det viktiga och som vi är ute efter, sa Stefan Ingves, riksbankschef, på Riksbankens presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Riksbanken för just nu en trovärdighetskamp. Man kämpar inte bara för inflationsmålets trovärdighet utan även för sin egen. Det är viktigt för banken att visa att man är redo att göra i det närmaste vad som helst för att återta kontrollen över inflationen. Ingves fick en del frågor från journalister på plats som ställde frågade när botten är nådd och när det börjar vända. En fråga som riksbankschefen inte kan svara på, mer än en kvalificerad gissning, och givet ovissheten om den globala konjunkturen knappt ens det.

– Inflationsmålet ligger som bekant på 2 procent och dit hoppas Riksbanken ha nått en bit in på 2017, menar Stefan Ingves.

Ovissheten är som sagt stor och ett genomgående tema i riksbankchefens presentation var just att världen ser annorlunda ut. Sedan det senaste penningpolitiska mötet i december har oljepriset fallit ytterligare en bit, Kina har blivit ett allt mörkare moln på den globala ekonomiska horisonten, världens börser har varit oerhört volatila och USA:s centralbank, Federal Reserve, som hade flaggat för fler räntehöjningar har indikerat att dessa höjningar kommer ske i en långsammare takt än man hade avsett från början.

Tendensen i världen verkar vara en allt mer expansiv penningpolitik konstaterar Stefan Ingves, och Riksbanken har inte så många alternativ andra än att rätta sig i ledet och snida sin penningpolitik efter de externa förutsättningar som finns. Sverige är en liten, öppen och exportberoende ekonomi och stora avvikelser från det som andra (mäktigare) centralbanker gör skulle inte gynna den svenska ekonomin.

Vidare konstaterar Ingves att det går bra för den svenska ekonomin för närvarande.

– En starkt bidragande faktor till det är den expansiva penningpolitik Riksbanken har bedrivit de senaste åren, säger han.

Inflationen är så sakteliga på väg upp men omständigheterna i omvärlden ändras snabbt vilket leder till att inflationen inte stiger så snabbt som man hade önskat. För att hålla momentum måste Riksbanken, som värnar om inflationsmålet och kämpar för dess trovärdighet, sänka räntan och dessutom vara beredd att ta till andra, och mer drastiska, medel som exempelvis utökade stödköp av obligationer samt valutainterventioner.

Stibor-räntans utveckling sedan februari 2014

Marknadsräntorna föll till en följd av räntebeskedet. Som Fastighetsnytt rapporterade på onsdagen fanns en potentiell räntesänkning försiktigt inprisad i räntenivåerna men på torsdagen föll Stibor 3M med 5,8 punkter till -0,426 procent vilket är nära den historiska lägsta nivå på -0,435 procent som noterades i december.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.