Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Värdering i överkant enligt P/B-tal

Publicerad: 12 november 2014, 15:37

Corem och Sagax är de svenska fastighetsbolag som vid tredje kvartalets utgång var högst värderade.


Ämnen i artikeln:

Platzer FastigheterSagaxBesqabFastPartner FastigheterJMCorem Property Group

Corem och Sagax är de svenska fastighetsbolag som vid tredje kvartalets utgång var högst värderade av aktiemarknaden i förhållande till sina substansvärden (mätt som net asset value). En bit därefter kommer FastPartner. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på bolagens price-to-book-multipler (P/B).

Corems P/B-tal vid kvartalsskiftet var 1,93 vilket innebär att bolaget av marknaden värderas till 1,36 gånger dess underliggande tillgångar. Sagax hade P/B-talet 1,78 och FastPartner hade 1,46. Lite förenklat kan man säga att dessa då var börsens dyraste fastighetsaktier medan Platzer, med P/B-talet 0,8, var den billigaste sett till de underliggande tillgångarna. För övriga aktiers P/B-tal hänvisas till tabellen.

Noterbart i sammanhanget att vissa har en noterad B-aktie men en icke noterad A-aktie. Marknadsvärdet i sammanställningen baseras enbart på noterade aktier vilket indikerar att dessa P/B-tal egentligen borde vara högre än sammanställningen visar. Som exempel på sådana bolag Balder och Atrium Ljungberg.

Sammanställningen baseras på fastighetsbolagens nettofastighetsvärden, det vill säga värdet på förvaltningsfastigheter minus bolagens räntebärande skulder, som de redovisas i bolagens delårsrapporter för tredje kvartalet och deras marknadsvärde sista september. Marknadsvärde inkluderar även preferensaktier. I sammanställningen har vi fokuserat på de bolag som är noterade på huvudlistan och då endast de bolag som har fastighetsförvaltning som sin huvudverksamhet. Därmed har varken Besqab och JM tagits med. Det bör betonas att analysen bygger på bolagens NAV-tal vilket för fastighetsbolag ger en aningen mer raffinerad bild av bolagen.

P/B-talen är en vanlig måttstock på börsnoterae bolags värdering. Det finns dock inget ett enkelt sätt att tolka dem då bolag kan ha olika nivåer på sina P/B-tal beroende på branscher. En tumregel är dock att marknadsvärdet inte ska avvika mycket från substansvärdet (P/B-talet blir 1 ifall marknadsvärdet och substansvärdet är lika höga). Blir avvikelsen för stor kan det leda till slutsatsen att bolagt är över- eller undervärderat. I fallet Corem är avvikelsen 93 procent och i fallet Platzer är den 20 procent åt det andra hållet. Det torde med andra ord finnas en uppsida i Platzers aktie medan Corem och Sagax är kraftigt övervärderade och Fast Partner, är på gränsen till övervärdering. Generellt indikerar P/B-talen att börsens fastighetsbolag är åt det övervärderade hållet.

Sverrir Thór

Fastighetsbolagens PB tabell

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.