Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Värdeförändringar ger kraftigt lyft

Publicerad: 7 November 2014, 07:32

Catena redovisar ett driftnetto om 81,5 miljoner kronor för årets tredje kvartal och ökar därmed driftnettot jämfört med motsvarande kvartal ifjol då det hamnade på 56,8 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Catena Fastigheter

Även överskottsgraden, som är ett mått på bolagets lönsamhet, ökar kraftigt, med hela 5,8 procentenheter till 77,3 procent. Förklaringen till den kraftigt förbättrade lönsamheten är att intäkterna har ökat rejält samtidigt som kostnaderna har hållits i schack och enligt vd Gustaf Hermelin beror det dels på förvärv och projekt men främst på det han kallar för kundnära fastighetsförvaltning.

Samtidigt har de centrala administrationskostnaderna ökat oroväckande mycket, med faktor 3,5, vilket dock inte förklaras närmare medan räntenettot försämras från -19,7 miljoner kronro till -23 miljoner kronor. Ihopräknat till ett förvaltningsresultat hamnar det på 52,9 miljoner kronor vilket är en ökning med 12,9 miljoner kronor jämfört med fjolårets 40 miljoner.

Förvaltningsmässigt skruvar man alltså på rattarna och skapar mervärden och det ger effekt även i fastighetsportföljens värdeutveckling. Under kvartalet gör man en orealisard värdeökning om hela 311,5 miljoner kronor i sett bestånd och det i sin tur lyfter hela kvartalets resultat enormt mycket. Före skatt gör Catena en vinst på 337,4 miljoner kronor vilket kan jämföras med 63,4 miljoner ifjol. Det är dock ett lyft som med största sannolikhet är av engångskaraktär men det viktiga är att Catena ökar sin lönsamhet och förvaltningsvinst rejält.

Aktiemarknaden ser ut att gilla Catens delårsrapport då aktien har stigit med 4 procent i den inledande handeln. Troligtvis är det en blandning av den ökade lönsamheten och resultatet på sista raden som faller i marknadens tycke.

Sett till andra nyckeltal gör Catena även där ett bra kvartal. Soliditeten stiger till 32,3 procent och den löpande verksamheten täcker räntekostnaderna 3,5 gånger om. Belåningsgraden på 63 procent är det lägsta i klassen logistikbolag men det samma gäller även direktavkastningen på 5,8 procent.

Hela rapporten kan du läsa här.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Catena Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.