Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Värdeförändringar färgar p/e-tal

Publicerad: 19 november 2015, 15:07

P/e-talen för de svenska fastighetsbolagen ligger nu på relativt låga nivåer och bland bolagen på Stockholmsbörsens huvudlista så har endast tre aktier nu p/e-tal över 10. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på bolagens kvartalsrapporter för tredje kvartalet. Sammanställningen når över de bolag noterade på huvudlistan som har fastighetsförvaltning som huvudfokus och exkluderar således JM, Besqab och Oscar Properties.


petal

Sammanställningen bygger på aktiernas stängningskurser onsdagen 18 november och fastighetsbolagen resultat efter skatt över de senaste fyra kvartalen, det vill säga perioden 1 oktober 2014 till 30 september 2015. P/e räknas fram genom att dela bolagets aktiekurs på vinst per aktie och således är det en multipel. Ett p/e-tal på 10 innebär att aktien handlas till tio gånger vinsten. Notera att vissa bolag har två olika noterade aktieserier och i sådana fall beräknas ett p/e-tal baserat på vinst per aktie för båda.

Av de tre aktier har p/e-tal över 10 så kan Hufvudstadens C-aktie i princip negligeras då i det närmaste ingen handel förekommer i den aktien. Vad gäller de övriga så är Pandox den aktie som handlas till störst p/e-tal,14,6, och närmast därefter kommer Diös med ett p/e-tal på 11. Lägst i listan hamnar Tribona, som handlas till ett negativt p/e-tal då man har gjort en förlust över senaste fyra kvartalen och närmast där före kommer Victoria Parks A- och B-aktier som handlas till p/e 3,1.

Det finns ingen definitiv regel som säger var en akties p/e-tal bör ligga men en tumregel för fastighetsbolag, då dessa ofta betraktas som lågriskbolag, är att p/e-talet bör vara relativt lågt, någonstans i intervallet 1-10. Tidigare har Fastighetsnytt varit inne på i sin analys att fastighetsbolagens aktier varit högt värderade och de nyaste p/e-talen indikerar att så är inte fallet men det är bara halva sanningen och man kan säga att p/e-tal som bygger på vinst på sista raden är något av en chimär.

Orsaken är den att vinst på sista raden innefattar orealiserade värdeförändringar, en bokföringsmässig post som tack vare det historiskt låga ränteläget har gett en stark positiv effekt på fastighetsbolagens resultat. Värdeförändringar ligger emellertid inte till grund för fastighetsbolagens utdelning då de inte utgör något kassaflöde. Tittar man istället på aktiepriset som en multipel av det utdelningsgrundande förvaltningsresultatet så blir bilden annorlunda.

Endast ett två bolag har p/frv-tal under 10, Diös vars aktie 18 november handlades till 9,6 gånger förvaltningsvinsten och Klövern vars båda aktier handlades till 8,5 gånger förvaltningsvinsten. Notera att Diös p/frv är lägre än bolagets p/e och det förklaras av den skattesmäll bolaget fick under tredje kvartalet. Hälften av de på huvudlistan 26 noterade fastighetsaktierna har sedan p/frv-tal på 15 eller högre.

Notera att i synnerhet bolag som fokuserar på bostäder har höga p/frv-tal.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.